Fegyir mégse lesz közös ballib listavezető

Hatalmas tombolás tört a ballib táborban: az új budapesti ukrán nagykövet, a magyar származású Sandor Fegyir megdicsérte Zorbánt!

Pedig már majdnem benne találta meg a ballib keménymag az új Hadházit, Pankotai Lilit, s a Fekete-Fehér-Szürke Ruhás Nővért egy személyben. A ballib elvárások szerint Fegyir katonaruhában, állig felfegyverezve megérkezett volna Budapestre, az ukrán nagykövetségre, majd onnan lövette volna a Karmelita kolostort, de legalábbis párbajra hívta volna ki Zorbánt, de az biztos, hogy végső esetben nem köszönt volna neki és csúnyán nézett volna rá, majd megbízólevelét demonstratívan nem Nováknak, hanem Gyurcsánynének adta volna át.

De nem, Fegyir jót mondott Zorbánról!

A hír sírás-rívást okozott a táborban. Egyesek még magyarázni próbáltak, hogy ez biztos csak a magyar médiák félrefordítása, de aztán meglett az eredeti ukrán cikk is. A dolog csak súlyosbodott, hiszen Fegyir nem csak azt volt képes mondani, hogy Zorbán védi a magyar érdekeket, hanem azt is, hogy magyar katonatársai a fronton Orbán hívei! Hát, ez teljesen elfogadhatatlan! Hisz éppen kiderült, hogy a kárpátaljai magyarok hős euroatlantista harcosok a fronton, ahol Zorbán haverja, Putyin ellen küzdenek, mire most arról jön hír, hogy mégis zorbánisták, akik biztos rendszeresen átdezertálnak az ukrán-magyar határon, félmilliós nugdíjat kapnak és leszavaznak a Fideszre.

Egyes ballib kommentelők odáig jutottak elkeseredésükben, hogy kifejezték elégedettségüket, hogy “Zorbán kamunyugdíjasai” meghalnak a fronton.

Én persze az eredeti cikket néztem csak, ez a biztosabb. Ukránul persze nem tudok, de megértem így is az ukrán írott szövegeket 70-80 %-ban, a maradékban meg segít egy kis őssz-szláv gondolkodás. Íme miket mond, az eredeti ukrán szöveg és a fordítása értelmezésem szerint:

Hírdetés

Az újságíró kérdése: “Вже після початку повномасштабної війни, в Угорщині відбулися парламентські вибори. На них перемогли політичні сили, які уособлює прем’єр Віктор Орбан. Він відомий скандальними заявами, зокрема про Україну – неспроможну державу, він закликав припинити військову допомогу Україні, повторював тези російської пропаганди, мовляв, це Захід боротиметься з Росією «до останнього українського солдата». Наскільки настрої мешканців Угорщини відповідають тому, що говорить прем’єр їхньої країни?” – Már a teljesmértékű háború – értsd: az ukrán szóhasználatban ez a tavalyi februári orosz támadást jelenti, hiszen az ottani értelmezés szerint a háború kezdete 2014 – kitörése után tartott parlamenti választásokon Magyarországon győztek az Orbán Viktor miniszterelnök által képviselt politikai erők. Ő botrányos kijelentéseiről ismert, különösen Ukrajnára vonatkozóan – hogy Ukrajna fenntarthatatlan állam, az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállítására szólított fel, megismételte az orosz propaganda állítását, miszerint a Nyugat „az utolsó ukrán katonáig” harcolni fog Oroszország ellen. Mennyiben felel meg Magyarország lakosainak hangulata annak, amit országuk miniszterelnöke mond?

Fegyir válasza: “Орбан захищає інтереси Угорщини, а Україна – свої. Ніхто не має права ставити інтереси інших країн вище за інтереси країни власної. Я думаю, що ви з цим згодні. Угорські інтереси у негативному для нас ключі розкручують конкретні агенти Москви як з нашого, так і з угорського боку. Дайте мені сто днів відпрацювати і тоді я зможу говорити конкретніше і правильніше.” – Orbán Magyarország, Ukrajna pedig a saját érdekeit védi. Senkinek nincs joga más országok érdekeit saját országa érdekei fölé helyezni. Szerintem ezzel Ön is egyetért. A magyar érdekeket számunkra negatív módon használják fel Moszkva egyes ügynökei, mind részünkről, mind magyar oldalról. Hadd kapjak száz napot a munkámra, s akkor tudok konkrétabban és korrektebben beszélni.

Továbi kérdés: “В українському експертному середовищі побутує думка, що угорці Закарпаття почуваються заручниками політики Орбана. І навіть просять його припинити виступати зі скандальними антиукраїнськими заявами.” – Az ukrán szakértői körökben az a vélemény terjed, hogy a kárpátaljai magyarok Orbán politikája túszainak érzik magukat. S azt kérik tőle, hagyjon fel a botrányos ukránellenes kijelentéseivel.

Válasz: “Багато угорців, з якими я пліч-о-пліч служу, не засуджують політику Угорщини. Вони мені кажуть: «Он, дивись, Федю. Дешева комуналка, 13 виплат пенсії на рік, сімʼя отримує безповоротно10 млн. форинтів при народженні третьої дитини, не треба взагалі платити відсотки за кредитами…». Вони бачать у цьому стимул. І мої угорські побратими схвалюють таке. Але з іншого боку, вони захищають Україну на полі бою і знищують російську наволоч. І це реалії…” – Sok magyar, akivel vállat vállnak vetve szolgálok, nem ítéli el Magyarország politikáját. Azt mondják nekem: “Figyelj, Fegya! Olcsó rezsi, évi 13-szori nyugdíj folyósítás, a családok 10 millió forintot kapnak ingyenesen harmadik gyermek születésekor, kamatot egyáltalán nem kell fizetni…”. Mindezt ösztönzésnek tekintik. S ezt magyar bajtársaim helyeslik. De másrészt védik Ukrajnát a csatatéren, s pusztítják az orosz csordát. Ez az igazság…

Atya Isten, lehet, hogy a Zorbán megvette kilóra a putyinista Fegyirt?!


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »