Fedőneve: TTIP

Kevés dolog lehet ártalmasabb az európai, így a magyar lakosság egészségére, mint a semmitmondó nevű transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség (TTIP), az átlagpolgár mégis méltatlanul keveset tudott eddig a formálódó paktumról. A megegyezésben érdekelt köröknek ez így volt jó, hiszen kinek van kedve demokratikus vitát folytatni az utóbbi idők legjelentősebb világgazdasági kezdeményezéséről? A TTIP örve alatt arra készül az Egyesült Államok és az Európai Unió, hogy piacai összenyitásával alapvetően megváltoztassa 800 millió ember mindennapjait. Ahhoz képest azonban, hogy milyen nagy horderejű változásokat hozhat a megállapodás, elejétől fogva nagy volt a titkolózás körülötte.

Csak a néhanapján kijutó információmorzsákból tudtak arra következtetni a TTIP ellenzői, hogy a megállapodás létrejötte esetén az európai üzletek tele lesznek hormonokkal etetett amerikai állatok húsával, klórban fertőtlenített csirkemellel, génkezelt élelmiszerrel, valamint klónozott állatokból származó hús- és tejkészítményekkel. S mindennek a tetejébe a tengerentúli multik leigázzák az európai nemzetállamokat.

Ha valaki eddig csak legyintett volna erre az apokaliptikus látomásra, mostantól aligha teheti meg: a Greenpeace környezetvédő szervezet hétfőn 250 oldalnyi bizalmas dokumentumot tett fel az internetre, amely az Európai Bizottság és az amerikai kormány képviselői által folytatott titkos tárgyalások áprilisi állását mutatja be 13 témakörben. Igaz, hogy ezek nem a végleges szövegek, de a tárgyalási álláspontokból kitűnik, hogy Brüsszel a kényes területeken hajlik az engedményre. Így a szerződés – ha létrejön – tényleg megnyitja az utat az amerikai nagyvállalatok környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló érdekeinek európai érvényesítése előtt. Cserébe az uniós – főleg a német – járműipar teret nyerhet az Egyesült Államokban.

Nagyon úgy fest tehát – némi túlzással –, hogy a Mercedes és társai sikeréért cserébe feláldozzák az egészségünket. Nem véletlenül egyezkedtek zárt ajtók mögött a TTIP kitalálói, s az az érvelés sem feltétlenül állja meg a helyét, hogy összességében mégiscsak jó üzlet lesz ez nekünk. Az Európai Bizottság által megrendelt kutatás szerint minden uniós háztartás évi 545 eurót (170 ezer forint) nyerhet a kereskedelmi korlátok lebontásával. Egy független elemzés viszont kimutatja: a TTIP uniós szinten nemhogy többletnövekedéshez, hanem a GDP csökkenéséhez, a bérek visszaeséséhez, sőt, 600 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet.

Az Európai Bizottság reakciója a szokásos, a tények meghamisításával vádolja a környezetvédőket. Az viszont érthetetlen, hogy az Orbán-kormány TTIP-ügyben eddig nem vallott színt. Álláspontja kimerül abban, hogy hangoztatja hazánk elkötelezettségét a génmódosított termékektől való mentesség megőrzése mellett, ami az alaptörvénybe is bekerült. Azt viszont nem tudjuk, van-e annyira fontos számára a magyar emberek egészsége, hogy szembemenjen Brüsszellel és Washingtonnal, ahogy a migránsügy kezelésében rendszeresen megteszi. Az mindenesetre furcsa, hogy néhány hónapja Colleen Bell amerikai nagykövet megköszönte Orbánéknak a TTIP támogatását. Annyi biztos, hogy a magyar kormány támogatja a tárgyalás folyamatát. De önmagában már ez is káros lehet. A marhahús tejsavas átmosásának brüsszeli engedélyezése mutatja: az amerikai nyomás a szigorúbb európai élelmiszer-biztonsági előírások fellazulásához vezet még azelőtt, hogy a tárgyalások véget értek volna. Lehet, hogy a kormány határozatlanságát egészségünk bánja?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »