Faültető unokák

Faültető unokák

Amikor szeptember végén Benedek Elek születésnapját ünnepeltük, megfogadtuk, hogy ez a tanév a jó cselekedetek ideje lesz a mi közösségünk életében. Ekkor még nem is sejtettük, hogy mennyi kiváló alkalom adódik majd a személyiségfejlesztés útjainak bejárására. 

Minden eddiginél céltudatosabban rögzítettük a környezetre vonatkozó normarendszert, amely mindamellett, hogy erkölcsi, esztétikai töltettel gazdagítja személyiségünket, szellemileg kiegyensúlyozott egyénné fejleszt minket. Ezzel az értékkel felvértezve idén a madarak és fák napján iskolánk udvarára körtefacsemetét ültettünk. Rövid együttlétünk idején iskolások és óvodások megtanultuk, hogy nekünk a szeretet és a jóság útját kell bejárnunk azért, hogy méltó unokái lehessünk Elek nagyapónak. Gyermekirodalmi kincsestárunk gazdag tárházában a mesék, a versek, a gyermekdalok egyaránt arról tanúskodnak, hogy számunkra adott a követendő út egy emberséges világ felé, ahol a jótett helyébe jót várhatunk, mert az igazságos cselekedetek által győzni fog a tenni akarás. Megértettük, hogy ne irtózzunk a kérges tenyértől, hanem bátran vállaljuk a kétkezi munkát. Ezt a nemes gondolatot rövid idő alatt megtanultuk példa- és eszményképünktől, akinek gyermekeihez írott testamentumát gyakran fellapozzuk. 

A szülőföldhöz való ragaszkodáson túl s a jövendő generációkra gondolva igyekszünk megfelelő útjelzőt hagyni magunk mögött, hogy az utánunk jövő Cimborák örökösei lehessenek e hagyatéknak.

Hírdetés

Elek nagyapóval együtt hisszük, hogy még sokan követni fogják kezdeményezésünket:

„Mi hasznom benne? – én nem kérdezem,

Csak ültetek a jövő nemzedéknek.”

A kilyéni iskolások és óvodások nevében: Jakab Anna


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »