Fasisztázásig mérgesedett a szerb-horvát határcsörte

A horvát-szerb határ lezárása a teherforgalom elől naponta körülbelül egymillió eurós kárt okoz mindkét országnak – írta a Vecernje Novosti című szerb napilap csütörtökön saját becslése alapján.

Legalább 150 olyan horvátországi vállalat van, amely Szerbia területén is értékesíti termékeit – közöttük több mint húsznak szerbiai leányvállalata is van -, és legalább ennyi szerbiai cég szállít árut a szomszédos balkáni országba.

Marko Cadez, a szerbiai gazdasági kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsult szerbiai cégek közös pert indíthatnak a horvát kormány ellen. Hozzátette, hogy máris megkezdték a károk felmérését, összeírják, melyik cég mennyit veszített azon, hogy Horvátország a migránsválsággal kapcsolatban leállította a teherforgalmat Szerbiával közös határán.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter pedig arról beszélt a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) csütörtök reggeli híradójában, hogy Horvátország megsérti a szabad mozgáshoz való jogot, vagyis az egyik legalapvetőbb emberi jogot veszi semmibe azzal, hogy nem engedi be a szerb rendszámú gépjárműveket az országba, éjszaka pedig a szerb útlevéllel rendelkezők sem léphették át a horvát határt.

A markáns véleményéről ismert szerb szociálisügyi miniszter, Aleksandar Vulin a többi kormánytagnál élesebb hangvételben nyilatkozva egyenesen rasszizmusnak nevezte a horvát határzárat. Az RTS beszámolója szerint a politikus csütörtökön úgy fogalmazott: semmilyen kapcsolat nincs az áruforgalom és a migránsok mozgása között. Vulin hozzátette, a horvát fél "éppen hogy csak nem írt nevet, vallást és nemzetiséget a határra", azaz szerinte a lépés kimondottan a szerbek ellen irányul. Kiemelte: ilyen mértékben még a kilencvenes évek háborúinak idején sem szakadt meg a kommunikáció a két ország között.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbián az év eleje óta 180 ezer menedékkérő haladt át, és semmilyen incidens nem történt, míg a horvát bevándorlási rendszer 8 ezer migráns érkezését követően összeomlott.

Aleksandar Vulin szerint a horvát lépések a választási kampány részének tekinthetők. Hozzátette azonban, hogy "az Európai Uniónak el kellene gondolkodnia létezésének alapjain, ha egy tagállama olyan ultimátumot adhat egy tagjelölt országnak, hogy az egy másik EU-tag országba szállítson át embereket".

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök reggel az N1 horvát hírcsatornának úgy nyilatkozott: a határzár válasz a szerb ellenintézkedésekre, és addig nem oldják fel, amíg a szerb hatóságok nem kezdik el a migránsokat a horgosi határátkelőhely, azaz Magyarország felé irányítani.

Hírdetés

Vulin Belgrádban azt is közölte, hogy a szerb kormány csütörtöki ülésén további lehetséges válaszlépéseket vitat meg.

Ezzel egy időben az MTI tudósítójának a belgrádi buszpályaudvar illetékesei azt mondták: csütörtök délelőtt minden Horvátországba induló járatot töröltek, a délután és este induló járatokról pedig a nap folyamán, a határhelyzet alakulásától függően döntenek.

Nosztalgikus időket felidézve tiltakoznak a szerbek

Tiltakozó jegyzéket küldött a szerb külügyminisztérium a belgrádi horvát nagykövetségnek, amelyben elítélte azt, hogy horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok, illetve a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határ, a jegyzék az intézkedést a második világháború idején fennálló "fasiszta Független Horvát Állam" intézkedéseihez hasonlítja.

A belgrádi külügyminisztérium honlapján olvasható leírás szerint a szerb diplomácia úgy fogalmazott: "A Horvát Köztársaság rendvédelmi szerveinek ilyen fajta intézkedéseire – kiemelten a szerb úti okmányokkal rendelkező utasok elválasztására a többi utastól – nem volt példa a civilizált világban. Diszkrimináció szempontjából az intézkedés csak a múltbeli, a fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítható. Horvátország ezzel az intézkedéssel súlyosan sérti az Európai Uniónak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Európa Tanácsnak és más olyan nemzetközi szervezeteknek az alapelveit, amelyeknek tagja."

A tiltakozó jegyzék szerint a szerb kormány azt kéri a horvát szervektől, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

Zágráb hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, miután ez lejárt, Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését. Erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.

A horvát kormány azóta Twitter-üzenetben közölte, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország felől beléphetnek a Szerbiában regisztrált járművek és a szerb állampolgárok is Horvátországba.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »