Farkas húszévesen fejezte be az általánost

Csaknem másfél évtizedre volt szüksége Farkas Flóriánnak ahhoz, hogy elvégezze az általános iskolát – derítette ki a RomNet.hu. A portál szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt vezetője, jelenlegi miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a nyolcadik osztályt nagy valószínűséggel egy esti iskola börtöntagozatán járta ki.

A Lungo Drom elnökének iskolai végzettségét két évtizeden át fedte homály, maga Farkas Flórián sem bizonyult beszédesnek múltját illetően. Most közérdekű-adat-igényléssel sikerült kiperelni a politikus iskolai bizonyítványait. Ezekből kiderül, Farkas Flórián 1957-ben született Tiszaroffon, az általános iskola 1–6. osztályát a település baptista iskolájában végezte el. Az iskola által kibocsátott dokumentum szerint a hatodikat Farkas az 1971–1972-es tanévben, tehát 15 évesen teljesítette. Az általános iskola befejezéséhez azonban még kellett pár év: a hetedik osztályt a szolnoki Dolgozók „Tejüzem” Iskolájában abszolválta három évvel később egy 160 órás tanfolyam keretében. A nyolcadik osztályt azonban már Dunaújvárosban, a Földes Ferenc Dolgozók Iskolájában járta ki.

Az általános iskolai tanulmányait befejező okiratot 1977-ben állította ki az intézmény, vagyis Farkas húszéves volt, mire az általános iskola végére ért.

Hírdetés

A RomNetnek gyanússá vált, hogy a 8. osztály befejezését igazoló dokumentum másolatán az érdemjegyek mellett olyan rubrikákat is kitakartak, amelyeket a 7. osztályos bizonyítványon nem. Feltűnő, hogy a tantárgyak között a „Családi nevelés” is szerepel, a bizonyítvány másolatát hitelesítő pecsét pedig a Rosti Pál Gimnáziumé, amely a Földes Ferenc jogutódintézménye. Ennek az iskolának ma is van úgynevezett börtöntagozata.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte a lappal, hogy a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a sándorházai új szálláskörletek átadása után, 1972-ben alakították ki a fogvatartotti tantermeket, az oktatást pedig először a dolgozók általános és középiskolája, névváltás után pedig a Földes Ferenc, majd a Rosti Pál biztosította. Egyébként a Magyar Narancs már 1998-ban megírta, hogy a roma politikust 1975 és 1982 között háromszor is elítélték, köztük letöltendő börtönbüntetésre. Farkas Flórián a büntetett előéletét az elmúlt évtizedekben soha nem cáfolta.

Farkas később egyetemi diplomát is szerzett, ám ezzel kapcsolatban több pontatlan információt is közölt korábbi önéletrajzában. Abban ugyanis az állt, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, az intézménynek pedig óraadó tanárként dolgozott is. Lapunk azonban kiderítette, hogy Farkas a jó nevű egyetem társadalomtudományi karára járt. Később egyébként Klinghammer István, az ELTE akkori rektora és Farkas Flórián tanszékvezetője, Vida István is határozottan cáfolta, hogy a politikus óraadóként dolgozott volna a tanintézményben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »