Fárasztja a fűnyírás? Ilyen szemet gyönyörködtető lehet a pázsit nélküli kert

Fárasztja a fűnyírás? Ilyen szemet gyönyörködtető lehet a pázsit nélküli kert

Fárasztja a fűnyírás? Ilyen szemet gyönyörködtető lehet a pázsit nélküli kert Mislay Edit2024. 06. 14., p – 19:40

Úgy érzi, a fű szinte a szeme előtt nő? Rendszeres fűnyírás és gondozás nélkül azonban nem lesz tökéletes a gyep. Ez időbe, energiába (nem csak emberi energiába) kerül, a vízről nem is beszélve… Gondolt már arra, hogy a gyepet valami másra cserélje? Számos alternatíva létezik.

Lóhere

Mindannyian kerestünk már valamikor négylevelű lóherét – hogy szerencsét hozzon. Ha lóherével helyettesíti a füvet, nyert ügye van. A lóherének gyönyörű fehér virágai és sötétzöld levelei vannak, amelyek nem nőnek túl magasra. Ideális pázsitpótló. Puha és kellemes felületet hoz létre, amelyen járni lehet, és amely rendkívül jól bírja a szárazságot. Nagyon lassan nő, így biztosan nem kell olyan gyakran nyírni, mint a füvet. A lóhere elnyomja a gyomokat, így nem kell vegyszereket használnia, ami környezetbarát és egészséges is, ha kisgyermekei vagy háziállatai vannak.

Moha

A moha egyre népszerűbbé válik beltéri mohafestmények formájában. Rendkívül lassan nő, és sűrű borítást eredményez. Igénytelen és nagyon szívós, elég arra gondolni, mennyit kell küzdeni ellene, amikor megjelenik a pázsitban… A mohának számos fajtája létezik, amelyek színükben, vastagságukban és megjelenésükben különböznek egymástól. Könnyen összeállíthatjuk belőlük a saját „gyepünket”. Szinte semmilyen gondozást nem igényel. Talán csak nagy szárazság idején van szükség öntözésre.

Hírdetés

Talajtakaró évelők

Ismét számos faj közül választhatunk, amelyek mind a leveleiket, mind a virágaikat illetően változatosak. Nagyon jól mutat például a sárga virágú pénzlevelű lizinka, vagy az alacsony növésű varjúhájak, a különböző sziklakerti növények, a télen is zöldellő meténg. Illatos, alacsony és sűrű növényszőnyeget hoz létre a kakukkfű, amelyet szárítva gyógyteaként kortyolgathatunk. A fű csodálatos helyettesítője a szagos müge, amely szintén gyógyhatású. Ez 8-9 cm magasra nő, és illatos fehér virágai vannak. A kert árnyékos részein érzi jól magát. A fű megfelelő alternatívája lehet a csarab, más néven hanga vagy erika, amely sokféle színben virágzik.

Díszfűfélék

Ezeket a fűféléket nem kell nyírni. Épp ellenkezőleg, szépségük akkor mutatkozik meg igazán, amikor megnőnek. Vannak azonban alacsony növésű díszfüvek is. Karcsú zöld leveleik gyönyörűen hajladoznak a szélben, és andalító susogó hangot adnak. Sokkal kellemesebb, mint a fűnyíró zúgása… Nagyon jól mutat a magas és alacsony fajták társítása. A népszerű díszfüvek közé tartozik a csenkesz, a vízi harmatkása, a japánfű, a gyepes sédbúza és a vesszős köles. Kevés gondozást igényelnek, ellenállók a kártevőkkel szemben, és bármilyen talajtípusban jól érzik magukat.

Vadvirágos rét

Sokkal természetesebb hatást kelt, mint az angol gyep, emellett táplálékot és otthont biztosít a méheknek, pillangóknak és más rovaroknak. A gyep környezetbarát alternatívája és szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A különböző növényfajtáknak köszönhetően színpompás, a leggyakoribbak a margaréta, a pipacs, a vetési konkoly, a búzavirág. Vannak köztük egynyáriak és évelők egyaránt. A rétet csak virágzás után kell kaszálni, hogy a következő szezonra is szép és színes maradjon. Tavaszi virághagymákat is ültethetünk bele.

(lepsie.byvanie.pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »