Faragó Tamás az FTC BL-győzelméről: valamit nagyon elrontottak…

Faragó Tamás az FTC BL-győzelméről: valamit nagyon elrontottak…

A legnagyobb szerepe Dusan Mandicnak volt abban, hogy a Ferencváros férfi vízilabdacsapata visszahódította a BL-trófeát – mondta az InfoRádióban a Nemzet Sportolója, aki szerint a zöld-fehérek egyszerűen elrontották az olasz klub játékát a döntőben.

Öt év után ismét a Ferencváros nyerte meg a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját, miután Nyéki Balázs együttese a máltai négyes döntő fináléjában 12-11-re legyőzte a címvédő olasz Pro Reccót. A zöld-fehérek így három trófeával zárták a 2023–2024-es idényt, és 41 szezonbeli tétmérkőzésükből mindössze egyet veszítettek el.

Faragó Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy minden dicséretet megérdemel az FTC, amely bebizonyította, hogy nemcsak a hazai sorozatokban, hanem a világ legjobb csapatai között is megállja a helyét, legyőzve az előző három BL-kiírás győztesét.

Az olasz klub az elmúlt években gyakorlatilag kibérelte magának a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját, a Nemzet Sportolója szerint azonban

most visszaütött az, hogy néhány játékosuk „nagyképűen” viselkedett, illetve játszott, mert „megszokták a győzelmet”.

Kiemelte, hogy a magyar bajnok megtalálta az ellenszerét a játékuknak és a taktikájuknak, jól sikerült a sztárjaik semlegesítése.

Megjegyezte: az FTC főleg azzal tudott a Pro Recco fölé kerekedni, hogy az elsősorban a görög válogatottra és csapatokra jellemző stílussal „elrontotta a játékukat”. A ferencvárosiak megakadályozták azt, hogy az olasz együttes klasszisai kibontakozhassanak. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úgy véli, a magyar csapat igazi erődemonstrációt tartott, és ahogy telt az idő, egyre inkább elbizonytalanodtak a Pro Recco pólósai, akik egyre többet hibáztak. Nyéki Balázs együttese pedig nagyszerűen védekezett, magabiztosan játszott, és végül teljesen megérdemelten nyert Faragó Tamás véleménye szerint.

Hírdetés

Zalánki Gergő ezúttal nem tudott vezére lenni az olasz klubnak, bár lőtt egy gólt, a döntő hajrájában szabálytalanság miatt cserével kiállították. A Nemzet Sportolója hozzáfűzte: ettől függetlenül jelenleg ő a világ egyik legjobb balkezese. Mint mondta, szerinte

a BL-finálé hőse az FTC szintén balkezes szerb pólósa, Dusan Mandic volt, aki négy találatig jutott.

Kiemelte Zalánki Gergő és az Olympiakosszal BL-bronzérmes Vámos Márton teljesítményét is, mert mind a ketten „átlagon felül játszottak” a szezon során. Ugyanakkor megjegyezte: Zalánki Gergő hibája a BL-döntő végén figyelmeztető jel a magyar válogatott számára, hogy az olimpián nem szabad ilyen sportszerűtlenséget csinálni. „Láthattuk a hétvégi döntőben, hogy még Zalánki Gergőt is lehet semlegesíteni. Ki kell találni, hogy az ehhez hasonló szituációkban mi legyen a következő taktikai húzás, de ez Varga Zsolt és stábjának feladata lesz” – fejtegette a korábbi szövetségi kapitány.

Mint fogalmazott,

egyes magyar válogatott játékosoktól azért többet várt a máltai négyes döntőben,

az FTC légiósai viszont a hátukon vitték a csapatot. Elégedetlenségre ugyanakkor szerinte nincs ok, a legfontosabb a győzelem volt, az FTC csapatként jól működött. Úgy véli, „büszkék lehetünk” valamennyi ferencvárosi játékosra.

A Nemzet Sportolója elmondta: a Ferencváros vezetőedzője, Nyéki Balázs „profi munkát végzett” az elmúlt egy évben. Felhívta a figyelmet arra, hogy „elsősorban a játékosok csinálják az edzőt”, és a kölcsönös bizalom, valamint a taktikai fegyelem nélkül nem lehet sikeres egy csapat. Úgy gondolja, Nyéki Balázs „képes volt a játékosait a megfelelő irányba terelni, a játékosok pedig a lehető legtöbbet, nem egy alkalommal a maximumot nyújtották a mérkőzéseken”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »