Farage-nak bejött az élet: több szempontból is kifizetődő volt a Trump melletti kiállás

Farage-nak bejött az élet: több szempontból is kifizetődő volt a Trump melletti kiállás

A Nagy-Britannia Függetlenségi Pártja (UKIP) volt elnöke személyes sikerként tekint Donald Trump elnökségére és „büszke” arra, hogy az üzletember politikai sikerében ő is szerepet játszhatott. A Sky Newsnak nyilatkozva azt is elárulta: szerinte 90 nap alatt nyélbe üthetik az amerikai-brit kereskedelmi megállapodást. De nem csak emiatt ért fülig a hírhedten mosolygós politikus szája.

Büszkeség és minimális balítélet

A volt pártvezér „Brexit-Plusz-Plusz-Plusz”-ként hivatkozott arra, hogy Dnald Trump lett az Egyesült Államok 45. elnöke.

A Breitbart szerint egy Washington-i összejövetelen mondott beszédében a brit politikus „alkalmanként nehéznek” írta le a „hullámvölgyekkel tarkított” Trump-kampány melletti kiállást, de szerinte 2016-ra száz esztendő távlatából, mint a nagy változások évére fog emlékezni a történelem.

„Ebben az évben állította helyre magát a nemzetállami demokrácia”

– mondta, és hozzátette, „büszke rá”, hogy ebben ő is szerepet játszhatott.

90 napos csoda

Hírdetés

A Sky Newsnak Farage, a Trump-adminisztráció kulcsembereivel folytatott megbeszéléseire hivatkozva kijelentette: az új elnök stábja „nagy ajándékot” kínált föl Londonnak, ami kiváló zsaroló potenciál lehet az EU-val folytatott kilépési tárgyalások során.

Ennek értelmében Nagy-Britannia akár 90 napon belül szabadkereskedelmi megállapodást köthet Washingtonnal.

Az, hogy a tárgyalások ilyen stádiumban tartanak, azt mutatja, hogy már jóval az új elnök beiktatása előtt folytak ilyen irányú egyeztetések a két ország között.

A nyilatkozatról szintén beszámoló Independent azonban figyelmeztet: egy ilyen gyors megállapodás kedvező lehet a tárgyalóasztalnál, de a brit gazdaságot hosszú távon kizsigerelheti, ha Amerikával kellene felvennie a versenyt. A megállapodás ugyanis legalább olyan előjogokat és beleszólást biztosíthat az Egyesült Államoknak, mint Brüsszelnek, csak az uniós jogi garanciák nélkül.

Csurran-cseppen

Farage karrierje sem szenvedett csorbát azzal, hogy nagyobb szerepet vállalt az amerikai politikában. Ha nem is lett a brit kormány nagykövete Washingtonban, egy jó televíziós állás azért csak leesett a Brexit egyik élharcosának.

A Fox News konzervatív tévécsatorna ugyanis bejelentette: külsős munkatársként fogják alkalmazni az euszkeptikus ikont.

A bejelentés épp azután érkezett, hogy Farage saját talkshow-t kapott az LBC londoni stúdiójától, így kijelenthetjük, hogy ha a politikában épp nem is játszik akkora szerepet, mint eddig, ezentúl két angolszász ország is a volt UKIP vezérrel kel és fekszik majd.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »