Farage: "Az EU egy lángoló épület, de van kijárata, használjuk!"

Nigel Farage keményen beleállt az Angliában nemrég indult EU-ellenes kampány startjába. Az EU-szkeptikus politikus jelenleg egy pártok fölötti szövetség szervezőjeként komoly erők mozgósítására törekszik, hogy az uniós tagságról szóló, június 23-ai referendumon a többség a távozás mellett tegye le a voksát.

Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője egy wolverhamptoni gyűlésen a következőképp nyilatkozott:

„Ha jobban megnézzük az Uniót, azt látjuk, hogy keletet és nyugatot épp egy pénzügyi válság szakítja szét, míg Ausztriában és Magyarországon már falakat emelnek a migránsválság miatt. Állandó krízisről beszélhetünk.”

Majd hozzátette:

„Az Unió egy lángoló épület, de van kijárata, azt javaslom, június 23-án használjuk.”

Hírdetés

David Cameron miniszterelnök EU-val kötött megállapodását átverésnek nevezte, ami az égvilágon semmit sem fog megváltoztatni. A csatlakozási szerződés beígért módosításból, vagy magának az EU-nak a reformjából pedig pláne nem lesz semmi.

Farage úgy véli, az egyezség nem érinti azokat a problémákat, amelyek a britek többségét foglalkoztatják. Szerinte többek közt olyan kérdésekről van szó, mint, hogy a szigetország miért nem vétózhat meg neki nem tetsző törvényeket, miért kerül napi 50 millió fontba a tagságuk, és miért tárták ki a határaikat több mint 500 millió ember előtt.

A megállapodásra utalva elmondta, hogy „az Európai Parlament felvizezheti, sőt meg is vétózhatja a bevándorlók jóléti ellátásával kapcsolatos pontokat, a többi kitételt pedig az Európai Bíróság helyezheti hatályon kívül”.

A UKIP-vezér kijelentette, hogy pártállástól függetlenül szívesen dolgozik együtt bármelyik politikussal, amíg azok is a kilépést támogatják. Ezzel azokra a kommentárokra reagált, melyek a George Galloway-jel, a beloldali Méltányosság Párt (Respect Party) vezetőjével való együttműködését kritizálták.

„Rengeteg dologban homlokegyenest ellentétes állásponton vagyunk, de néha az életben jönnek olyan ügyek, melyek jóval fontosabbak, mint a hagyományos bal-jobb politikai megosztottság”

– fűzte hozzá Farage.

Szerinte az a kérdés, hogy önálló, autonóm államként, és valódi demokráciaként tud-e működni Anglia, ami a saját érdekei mentén határozza meg helyét a világban, minden hagyományos keretet felülír.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »