Fantasztikus kincseket rejt egy ódon egri könyvtár

Fantasztikus kincseket rejt egy ódon egri könyvtár

A ma is nyilvános, XVIII. században alapított könyvtár legkisebb tétele egy 3,5-ször 3,5 milliméteres, hétnyelvű Miatyánk.

Az egri Főegyházmegyei Könyvtárba nyert bebocsátást a Heol riportírója, az ott található könyvkülönlegességekről pedig részletes cikkben számolt be.

A meglepően hideg és sötét könyvtárban a könyvrégiségek a legfontosabbak, ezért minden körülményt ezek megőrzése érdekében konzerválnak, a terem egyfajta “klímadobozként” működik, ez 1793 óta bevált, amikor is Eszterházy Károly püspök a könyvtárat alapította, egy tervezett egyetem támaszaként.

Hírdetés

A püspök által létrehozott gyűjtemény – amit a gyönyörű bútorzat mellett egy trienti zsinatot ábrázoló Kracker János Lukács-freskó díszít – 20-22 ezer kötettel indult, több mint 30 nyelven.

Ma az állomány 170 ezres, van benne 36 középkori kódex, 100 XV. századi ősnyomtatvány. A legrégebbi könyv XI. századi, a Biblia pedig 105 nyelven található meg. A legkisebb kiadvány 3,5-ször 3,5 milliméteres, és a Miatyánkot tartalmazza hét nyelven.

A könyvtár a kezdetek óta nyilvános, nyolc munkatárs dolgozik itt.

Folyamatosan digitalizálják is az őrzött kiadványokat, elsősorban a különösen fontosakat, értékeseket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »