Fánkfesztivál a párkányi Viza központban

Fánkfesztivál a párkányi Viza központban

Már csak pár nap a farsang, ezért a farsangi fánk sütését, evését nem nagyon halogathatjuk. Talán ezért is látogattak ki többen a párkányi Viza központba, ahol e farsangi csemege több fajtáját is megkóstolhatták.

„Másodszor rendezünk ilyen fesztivált. Kis műsorral kezdtünk, többek közt mesemondással, amelybe a gyerkőcök lelkesen belekapcsolódtak.

Nagyon tetszik, hogy a családokból három generáció is eljön, s együtt eltöltenek egy tartalmas délutánt. Sajnos a látványsütés az esős idő miatt elmaradt, de az árusoknál többféle fánk kapható. Legjellemzőbb a szalagos és a csörögefánk. Újdonság a churros, amely egy spanyol édesség, amit nutellába mártogatnak, de a cukrászok kínálnak ekler- és képviselőfánkot is”

– fejti ki a szervező, Bólya Kinga.

Hírdetés

Bólya Kinga hozzáfűzi, vannak gyermekfoglalkozások önkéntesek vezetésével, márciusban régiségvásárra várják a látogatókat, áprilisban pedig legokiállításra.

Tóth Kitti egyetemista a hagyományos élőszavas mesemondás tudója, amikor a mese a hallgatóság reakciói folytán új fordulatokkal gazdagodhat.

Dikácz Zsuzsanna és Nemes Elvíra. Az Ipolyszalkai Tájház asszonyai mára hozzátartoznak mindenféle rendezvényhez, ahol valamilyen ételt kínálnak. Dikácz Zsuzsanna tájházvezető elmondja, ők 2012-től már csak őstönköly liszttel dolgoznak, ebből sütik nem csak kenyeret, de pogácsákat és édességeket is. A fánkok, helyi nevén siskák is ebből készültek. Hozzá saját készítésű, tűzön főzött, tartósítószer nélküli lekvárokat kínálnak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »