Faluba tévedt egy, a Szárkő-hegységbe telepített bölény

Faluba tévedt egy, a Szárkő-hegységbe telepített bölény

Zavartalanul járt-kelt az elmúlt napokban a Krassó-Szörény megyei Fenes utcáin a közeli Szárkő-hegységbe nemrég telepített bölények egyike, amelyet a WWF Románia újrahonosítási programja keretében engedtek szabadon. 

bolennnnnny_b(illusztráció: Alexandru Bulacu/WWF Románia)

Az állat nem okozott riadalmat a faluban, a helyiek fényképeket is készítettek róla, és értesítették a bölény-visszatelepítéssel foglalkozó projekt szakembereit, akik azonnal a helyszínre siettek – írta a Digi24 hírportál. Mint kiderült, a kóborló állat elszakadt a csordától, a helyi falvakban keresett menedéket.

Az elmúlt évek telepítéseiből mintegy 20 bölény él szabadon a Szárkő-hegység 59 ezer hektáros Natura 2000-es besorolású védett területén. Alexander Bulacu, a WWF Románia vezető projektmenedzsere elmondta, a szóban forgó példány állatkertben nevelkedett, mindössze egy éve él természetes környezetben, a Szárkő-hegységben, ezért gyenge láncszemnek számít. A bölényt ideiglenesen egy faluszéli erdőbe terelték a szakértők, ahol folyamatos felügyelet alatt tartják. A csordához való visszatérésben önkéntesek fogják segíteni.

A Kárpátokból 1790-ben pusztult ki az addig szabadon élő bölénypopuláció. 2014-ben indította útjára a WWF Románia és a Rewilding Europe egyesület a visszatelepítési projektet, hogy a bölények ismét meghonosodjanak Európában. A szakemberek reményei szerint 2024-ig 300 bölény fog szabadon élni a Déli-Kárpátokban.

Balog Emese


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »