Fals hír lehet az orosz beszerzés

Információnk alapján kormányzati figyelemelterelés, illetve a nyugati helikoptergyártókra irányuló nyomásgyakorlás állhat azok mögött az újságcikkek mögött, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai tárgyalásain orosz helikopterek beszerzéséről is tárgyalna Vlagyimir Putyin elnökkel. Az eredetileg a Népszabadságban megjelent spekulációt változatlan formában már a Sputniknews hírportálon is viszont lehetett látni.

Hírdetés

A beharangozott 142 milliárdos orosz helikopterüzlettel kapcsolatban csak azt nem említik meg, hogy jelen pillanatban az ukrajnai válság nyomán bevezetett uniós szankciók miatt mindez teljességgel lehetetlen vállalkozás lenne a magyar kormány részéről. Legutóbb decemberben egy olasz kezdeményezés bukott el a büntetőintézkedések feloldására. Legközelebb pedig csak fél év múlva kerülhet terítékre a szankciók enyhítése vagy feloldása, de a folytatódó amerikai nyomásgyakorlás miatt valószínűtlen, hogy az európai vezetők közeledni mernének Moszkvához.

Forrásaink ezzel szemben két magyarázatot adtak a valós alapot nélkülöző hírverésre, melynek tartalmát (142 milliárdos összeg, 30 darab gép) – könnyen tetten érhető módon – különböző korábbi magyar nyilatkozatokból állították össze. Az egyik szerint, hogy ezzel is igyekezzenek elfedni azt a külpolitikai fordulatot, amellyel amerikai nyomásra a kormány az elmúlt egy évben már lazítana az orosz köteléken, s esetleg a Paks II. projektből is kihátrálna. A másik verzió szerint a nyugati gyártókkal folytatott háttértárgyalásokon szeretnének kedvezőbb feltételeket (alacsonyabb ár, ipari ellentételezés) elérni az orosz beszerzéssel kapcsolatos hírveréssel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »