Falludzsa eleste- Hat kérdés a LA Times haditudósító fotóriporteréhez

Falludzsa eleste- Hat kérdés a LA Times haditudósító fotóriporteréhez

Amikor olvastam az utóbbi napokban az iraki város, Falludzsa elestét és azt, hogy átvették a város irányítását a militáns csoportok, rögtön Luis Sinco  barátomra gondoltam aki, mint a Los Angeles Times fotósa, kint volt Irakban” második csata ” idején is 2004 novemberében, amikor a tengerészgyalogság bevette a várost.
Én e- mailben felvettem a kapcsolatot vele és feltettem neki hat kérdést.
1. KW- Amikor először jött a hír, hogy Falludzsa irányítását átvették a militáns csoportok , mik voltak a gondolataid ?
Luis Sinco: Azt hittem , hogy nem sokkal, több. mint 10 évvel után, hogy kiterjed a legvéresebb csata   és Irakban újra  háború lesz,valójában a helyzet semmit sem változott . Az Egyesült Államok rengeteg katonát és temérdek pénzt veszített, hogy elpusztítsa a várost annak érdekében, hogy megmentse az országot a teljes káosztól . Több ezer felkelőt öltek meg. A halottak mindkét oldalon fiatal férfiak. És ez nem változtat semmin. Elérték az alkotmányos népszavazás kiírást és az azt követő politikai folyamatok létrehozták az új iraki vezetést . Azonban Irakban állandó a bizonytalanság a 2003-as amerikai megszállás óta. Az erőfeszítés, a demokrácia csepegtetésével szavazatokat hozott – a lakosság 65 százaléka síita muzulmán .
Ott egyszerűen túl sok forog kockán . Túl sok az olaj a földben.
2. KW – Mit gondoltál, amikor először hallottad ezt a hírt ?
LS -Szaddam Husszein nem volt egy kedves fickó, akkor is, ha számíthattak rá a “szövetségesek”, és  USA lerohanta Irakot teljesen hamis okokból – hivatkozva a nem létező  9/11-re és al- Kaida-ra, a nem létező tömegpusztító fegyverekre, a hamis meggyőződésre, hogy Iraknak demokrácia kell, hogy a vallás és a kultúra a nőket másodrendű állampolgárként kezeli, hogy korlátozott a polgári jogi, illetve bizonyos esetekben nincs joga egyáltalán.
O’Rourke azt mondta: “Meg kellett volna fizetni az olajat, ahelyett, hogy elloptuk . ” Legyünk igazságosak. Ez a háború az olajért folyt. Mintegy 10 milliárd dollárt költött az USA az infrastruktúrára és a politikára, a kínaiak már kihasználják , hogy nincs  erőforrásunk. Az amerikai törvényhozók dollármilliárdokat öltek a háborúba, és több százezer amerikai és iraki életét áldozták fel.
3. KW – Olvastam a cikked, amikor pszichésen már annyira labilis voltál, hogy lépteket hallottál magad mögött, megfordultál, fegyvered csőre töltötted, aztán rájöttél, hogy saját magad hallod.
LS – A tudósítók egy házban voltak a város szélén. Ott töltöttük az egész éjszakát, és beszorultunk a szemben álló felek közé. Reggel erős tűz alá kerültünk. Becslések szerint 2500-3000 felkelők ásta be magát és várták a tengerészgyalogságot. Intenzív tűzharc tört ki, a felkelők betörtek betörtek házunkba, kézifegyverekkel tüzeltek, és rakéta-meghajtású gránátokat lőttek ki,
felszaladt a tető és teljes káosz volt körülöttünk.
4. KW – Mi történt a kint harcoló katonákkal visszatérésük után?
LS – Intenzív pszichoterápián vesznek részt, és gyógyszert szednek, hogy feltudják dolgozni a folyamatos lelki traumát. Sok katonának, mire visszatért, felbomlott a házassága.
5.  KW-hogyan hatott  rád a második falludzsai csata?
LS – Röviden, hatalmas lelki trauma ért, de mélyen hallgattam róla sokáig . Én is jelenleg az intenzív pszichoterápiás kezelésen vagyok. amikor a feleségem 16 évi házasság után, három közös gyermekkel, azt mondta, hogy elég volt , és benyújtotta a válást. A háborús újságírói karrierje megrázó, akár a kiterjedő erőszakos konfliktust nézve, az emberi szegénységet és a nyomort, a háborús bűncselekményeket, és a környezeti problémákat. Ismerve az igazságot, a világot, érzi magáról az ember, hogy néha elhagyja magát, kétségbeesik és átéli reménytelenséget, és ez trauma önmagában.
6. KW- Milyen  tanácsot adnál egy kezdő frontújságírónak ?
LS – Tegye  meg, ha úgy érzi, hogy elég erős, mert a  háborús konfliktusokról szóló hírek fontosak az olvasóknak és nagyon megfizetik a tudósítókat, de ezért később nagy árat fog fizetni.

Michael Krikorian

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »