Faji alapon hamisított történelmet tanítanak a norvég iskolákban

A norvég történelemtankönyvek szerint, ami fehér és európai, az csak rossz lehet.

Érdekes írást közölt a hétvégén a resett.no norvég hírportál. A tartalmas cikkben a bergeni egyetem egyik hallgatója, Kristoffer Tyssoy Hoisaether egy tavaly megjelent tanulmányának eredményeit összegzi.

Hoisaether hat darab középiskolásoknak, valamint három darab általános iskolásoknak szánt, a 2006-os norvég oktatási reform után megjelent történelemtankönyvet vizsgált meg (tehát a kutatása tárgyát képező könyvek a norvég történelemoktatás jelenleg uralkodó szemléletét reprezentálják).

Hoisaether munkájában arra a megállapításra jutott, hogy a norvég tankönyvekben az európaiak szisztematikusan „elnyomókként” és „kizsákmányolókként” vannak ábrázolva, ezzel szemben a más rasszú vagy vallású közösségeket rendre áldozatnak állítják be.

A szerző megjegyzi, hogy a vizsgált történelemtankönyvekben kizárólag azok a tömeggyilkosságok és vérengzések vannak megemlítve, melyeket a fehérek követtek el.

Hírdetés

Fotó: AFP

Az a tény, hogy a fehérek és az európaiak ennyire egyoldalúan, negatív színben vannak feltüntetve, egy rendkívül torz történelemszemlélet kialakulását eredményezi a norvég fiatalok körében” – adott hangot aggodalmának Hoisaether, aki az írásában több példát hoz, amellyel alátámasztja az állítását.  

Lássunk ezek közül néhányát, hogy képet kapjunk arról, mi zajlik Norvégiában történelemoktatás címén:

Tanulmányának végén Kristoffer Tyssoy Hiisaether kifejezi abbéli reményét, hogy a dolgozata elindít egy párbeszédet Norvégiában, s sikerül pozitív változásokat elérni a mára már teljesen egyoldalúvá, önfeladóvá és fehérellenessé váló norvég történelemoktatásban.

De aztán gyorsan hozzáteszi, hogy erre nem sok esélyt lát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »