"Fájdalo m, düh, zűrzavar" – faji háború szélén Amerika?

MTI nyomán

A szélsőséges feketék vérszemet kaptak Dallas után, újabb és újabb fenyegetéseket kapnak a rendőrök. Több tüntetés is erőszakba torkollott, Obamát pedig mindkét oldalról keményen támadják. Négy hónappal az elnökválasztás előtt Amerika megosztottabb, és zavarodottoabb mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Újabb rendőrgyilkosságokkal fenyegették ismeretlenek szombat este a dallasi rendőr-főkapitányságot, és emiatt a város egész területén fokozták a biztonsági intézkedéseket.

 A dallasi rendőr-főkapitányságra névtelen üzenet érkezett arról, hogy egy houstoni csoport

rendőröket akar megtámadni, illetve meggyilkolni

Dallasban. A fenyegetés miatt a rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket szerte a városban. Monica Cordova hadnagy, a rendőrség szóvivője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az intézkedéseket elővigyázatosságból hozták meg. A belvárosban lévő rendőr-főkapitánysághoz páncélozott járművet vezényeltek, az épülethez vezető utakat lezárták, a városban felfegyverzett rendőrök járőröznek. A dallasi gyorsforgalmi vasút átmenetileg felfüggesztette járatait.     

A rendőrség Twitteren cáfolta azokat az elterjedt híreket, amelyek szerint újabb lövések dördültek volna el abban a parkolóházban, ahol Micah Johnson lövöldözött. A parkolóház átfésülése még nem ért véget.
   

Háború a rendőrök ellen

William Johnson, az amerikai rendőrszervezetek szövetségének vezetője szerint

„az Egyesült Államokban

háború folyik a rendőrök ellen”,

és ezért ő Barack Obama elnököt okolja több republikánus politikushoz hasonlóan.

William Johnson a Fox televízió egyik műsorában beszélt erről, amikor arról kérdezték, hogy vajon a rendőrök nem váltak-e egyre inkább célpontokká.

„Abszolút így van. Háború folyik a rendőrök ellen és az Obama-kormányzat ebben a háborúban Neville Chamberlainként viselkedik” – válaszolta.(Neville Chamberlain brit konzervatív kormányfő volt 1937 és 1940 között, az 1938-as müncheni egyezmény egyik aláírója. Bírálói szerint nem foglalt állást egyértelműen Hitlerrel szemben, és ezért a II. Világhábrú kitörésének egyik felelőse.)     

William Johnson hosszasan fejtegette, hogy miben tartja felelősnek az Obama-kormányzatot. Szerinte a szövetségi szervek és minisztériumok – kivált az igazságügyi tárca – mindig enyhíteni akarják a feszültségeket,

kisebbítik az erőszakos bűncselekmények jelentőségét.

Eddig soha nem ítélték el a Black Lives Matter (A Fekete életek számítanak) nevű civil mozgalmat, amely nyíltan rendőrök megtámadására és megölésére szólít fel, és közben az ország gondjaiért a rendőrséget hibáztatja. Johnson szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy olyan légkör alakuljon ki, amelyben megtörténhetett a dallasi tragédia.

Hírdetés

Az Obama-kormányzatot és személy szerint Obama elnököt is éles bírálatok érik a dallasi rendőrgyilkosság óta. Republikánus politikusok egész sora bírálja őt.

Newt Gingrich, a képviselőház volt republikánus elnöke, akit gyakran emlegetnek Donald Trump lehetséges alelnökjelöltjeként, arról beszélt, hogy Obama kudarcot vallott az ország egyesítésében.

„Az elmúlt napok szörnyűségesek voltak Amerika számára, és ennek végre rá kell ébresztenie bennünket arra, hogy valami mélységesen elhibázott és rossz ebben az országban.”

„Tisztességes és nyílt párbeszédre van szükség, vagy a dolgok még rosszabbra fordulnak”– hangsúlyozta Gingrich.

Lőjétek agyon a rendőröket!

Miközben országszerte megemlékezéseket tartanak a Dallasban történt lövöldözés miatt, több szövetségi államban tüntettek szombaton a rendőri túlkapások ellen, többeket letartóztattak, mert fehérek meggyilkolására bujtogattak.  

Chicago egyik elővárosában szombaton letartóztattak egy nőt, mert a Facebook közösségi portálon felhívást tett közzé, amelyben arra buzdít, hogy

lőjék agyon bármelyik rendőrt, aki forgalomellenőrzésnél autót állít meg.

Louisianában börtönben végezte az a férfi, akit azért tartóztattak le, mert videót készített, amelyben bejelenti, hogy rendőrt akar gyilkolni. A videófelvételt az illető egy rendőrállomás előtt, a kocsijában készítette. Wisconsinban szintén letartóztattak egy férfit, aki több felhívást tett közzé, amelyben

fehér rendőrök és családtagjaik meggyilkolására

szólítja fel az embereket.

Szombaton reggel a texasi Houstonban két rendőr agyonlőtt egy férfit, aki fegyverrel a kezében állt az út közepén és rendőri felszólításra nem tette le, hanem a rendőrök felé fordította a pisztolyt. Az agyonlőtt férfi fekete volt, a rendőrök kilétéről és etnikai hovatartozásáról nem adtak ki jelentést.
 

Fájdalom, düh, zűrzavar

Az Egyesült Államok több nagyvárosában péntekről szombatra virradóra és szombaton is nagygyűléseket, tiltakozó meneteket, tüntetéseket tartottak a Louisianában és Minnesotában a fehér rendőrök által elkövetett erőszakos cselekmények áldozatául esett feketék emlékére. Egyes helyeken a tüntetések erőszakba torkolltak.    

Békés tüntetés volt Washingtonban – ahol a protestálók az igazságügyi minisztérium épülete előtt gyülekeztek -, Baltimore-ban, Detroitban, Pittsburghben, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Sacramentóban. Los Angelesben az ismert rapper, Snoop Dogg vezette a tüntetők menetét, amely a rendőrség központjánál találkozott a város rendőrfőnökével és Eric Garcetti polgármesterrel. San Franciscóban az „Állítsák le a rasszista rendőrterrort!” felirattal vonultak mintegy kétezren a városháza elé. Chicagóban a tüntetők Obama elnök ottani lakása előtt skandáltak. Jedidiah Brown polgárjogi aktivista beszédében arról szónokolt, hogy Obama elnök többet tehetne a fehér rendőrök áldozatául eső afroamerikaiak megvédéséért.

Erőszakba fulladt viszont a tüntetés

Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban, az arizonai Phoenixben és a New York államban lévő Rochesterben. Phoenixben a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, hat civilt sebesülésekkel szállítottak kórházba. Rochesterben szintén összecsapások voltak, két helyi riportert a rendőrök letartóztattak, de aztán a rendőrség bocsánatot kért tőlük, és szabadon is bocsátották őket. Mindkét riporter egyébként fekete volt.     

Közben az amerikai sajtó bőségesen idézi Obama elnök varsói sajtótájékoztatóját, elsősorban a dallasi tragédiával kapcsolatos megjegyzéseit.         

„Amerika nem olyan megosztott, mint azt sokan sugalmazzák” – fogalmazott az amerikai elnök Varsóban. „Az amerikaiak, bármilyen legyen is bőrük színe, jogosan háborodnak fel a rendőrség elleni megbocsáthatatlan támadások miatt, történjenek azok Dallasban vagy bárhol másutt” – fogalmazott Obama. Majd leszögezte, hogy a dallasi lövöldöző, aki afroamerikai volt, ugyanúgy

nem képviseli az amerikai feketéket,

mint ahogyan az a fehér ember sem képviseli az amerikai fehéreket, akit a charlestoni templomban elkövetett és sok fekete áldozatot szedő tavalyi merénylet miatt helyeztek vád alá.

Az elnök arról beszélt, hogy miközben „fájdalom, düh, zűrzavar” uralkodik az Egyesült Államokban, „abban egyetértés van, hogy ne így éljenek a közösségek”. Leszögezte: „nem ilyen amerikaiak akarunk lenni”. Hangsúlyozta, hogy a fajgyűlöletet nem lehet egyetlen nap alatt kiirtani, de ehhez, mint fogalmazott, „elvetettük a magokat”. Elutasította azokat a felvetéseket, miszerint az 1960-as évekhez, a polgárjogi mozgalmak éveihez hasonló helyzet volna kialakulóban, szerinte a történelem nem ismétli önmagát.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »