Fáj Zuckerbergéknek az a bírósági döntés, amely a szülőknek ítélte elhunyt lányuk Facebook-profilját

Fellebbezést nyújtott be a Facebook a berlini bíróság döntése ellen, amely szerint egy nemrég elhunyt fiatalkorú szülei örökölték gyerekük Facebook-profiljának hozzáférési jogait.

A digitális hagyatékot a szülők ugyanúgy akarják kezelni, mint a leveleket vagy a naplókat. Hogy a fellebbezést elutasítják-e vagy sem, még nem tudni. A szakértők szerint ez az első ítélet Németországban, amely megállapította a Facebook-hozzáférés örökölhetőségét.

A perindító panaszt egy nő nyújtotta be, akinek lánya 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett. Az anya reményei szerint a Facebook-fiók kívülről nem látszó tartalma segíthet annak kiderítésében, voltak-e lányának öngyilkos hajlamai. A bíróság szerint a döntés nem sérti az elhunyt gyerek személyiségi jogait. A német ítélet szerint gondviselőkként a szülőknek joguk van – a gyerek életében és halála után – tudni, hogyan és miről kommunikált fiatalkorú gyerekük az interneten.

Hírdetés

A Facebook maga is lehetővé teszi az öröklést, de csak abban az esetben, ha a facebookozók még életükben maguk neveznek meg olyat, aki haláluk esetén megörökli személyes profiljukat.

Szintén lehetőség van a személyes profil emlékoldallá alakítására, azonban a korábbi személyes adatokhoz ezután senki nem férhet hozzá.

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »