Fáj-e Orbán Viktoréknak, hogy „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa”? A türk tömb korruptabb

Fáj-e Orbán Viktoréknak, hogy „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa”? A türk tömb korruptabb

Szokatlan érvvel állt elő Orbán Viktor, miért nem szabad Ukrajnával elkezdeni az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Ukrajna nem áll erre készen, ugyanis a világ egyik legkorruptabb országa, mondta egy francia lapnak. Miközben a NER egyik tótumfaktuma szerint, amit ma idehaza korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája, annak elnöke pedig Orbán Viktor. Azaz a korrupció idehaza legitim, magától értetődő dolog.

Fölvetődik a kérdés, hogy Orbán Viktorék, amikor az EU-nak Ukrajna korruptságáról beszélnek, akkor vajon mást értenek-e a korrupció alatt, mint ami Magyarországon is dübörög?

Összehasonlításképp érdemes megnézni azokat az ajánlásokat, amelyeket az unió számvevőszéke készített Ukrajna számára, az EU-val közösen hogyan álljon neki a korrupció csökkentéséhez, felszámolásához. 2021-ben többek között azt javasolta, hogy

• dolgozzon ki és hajtson végre a magas szinten elkövetett korrupcióra irányuló konkrét intézkedéseket;

• értékelje a civil szervezeteknek és az oknyomozó újságírásnak nyújtott támogatást és igazítsa ki a támogatás mértékét;

• segítse elő a szabad és tisztességes verseny előtt álló akadályok felszámolását;

• javítsa a nyomon követést és a beszámolást a tájékoztatás és szükség esetén a korrekciós intézkedések megtétele érdekében;

Hírdetés

• hangsúlyozza a feddhetetlenséget és a reform iránti elkötelezettséget, amikor kapacitásépítési támogatást nyújt;

• támogassa a nyilvántartások digitalizációját.

Ezen ajánlások többsége Magyarországra épp úgy érvényesek, mint Ukrajnára. De az is kérdés, vajon Orbán Viktorék honnan vették, hogy Ukrajna korrupt ország? Erről Pócza István, a közpénzt osztó Batthyány Alapítvány szakmai programvezetőjétől tudhatunk, aki azt mondta, hogy a Transparency International adataira támaszkodtak. Értve úgy, hogy a sorosista Transparency International adataira.

A Transparency International a korrupciót világszinten és tudományosan vizsgáló szervezet. A korrupciós indexét minden évben elkészíti. A 2022-es vizsgálata szerint Ukrajna valóban elég rosszul teljesít, a 180-ból a 116. helyen áll. Összehasonlításképp: Magyarország a 77., Románia a 63., Ausztria a 22., Finnország a 2. helyen áll a korrupciós listán.

Már köztudomású, hogy az Orbán kormány barátait nem Nyugat-Európában, hanem Keleten keresi. A miniszterelnök a kazah fővárosban, Asztanában, a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján megerősítette, hogy Magyarország készen áll a Türk Befektetési Alap munkájában való részvételre.

Mivel Ukrajna Orbánéknak túl korrupt, Magyarisztán pedig lélekben a türk tömb részévé vált, érdemes megnézni, hogy ezek az országok hogyan teljesítettek a korrupció területén a Transparency International szerint. Emlékeztetőül: Ukrajna a 116. helyen áll.

Türkmenisztán a 167., Azerbajdzsán a 157., Tadzsikisztán a 150., Kirgizisztán a 140., Üzbegisztán a 126., Kazahsztán pedig a 101. helyen.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) felszólal a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján Asztanában 2023. november 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »