Facebook-on terjed a tolvajverés

Új csapatsport jelent meg Peruban: a tolvajverés. Az emberek elkapják a bűnözőket, alaposan elverik őket, majd ezt megosztják a Facebookon. 

Hírdetés

A jelenségre a Trógernews blog hívja fel a figyelmet a brit bulvárlap, a Daily Mail cikkére hivatkozva. Az utóbbi hónapokban több mint száz „bűnöldöző” csoport jelent meg a Facebookon. Az elkapott tolvajokat megverik, olykor elég keményem meg is szégyenítik, majd az erről készült fényképeket és videókat megosztják a közösségi oldalon. 
 
Az egyik felvételen egy nőnek kell meztelenül végigvonulnia az utcán „Tolvaj vagyok” feliratú táblával a nyakában. De olyan is előfordult, hogy a fülön csípett enyveskezűvel méregerős paprikát etettek, vagy hangyabolyra állították. Az utcai „igazságosztók” valóságos sportot űznek abból, hogy minél kreatívabb (nem ritkán kegyetlenebb) módszerekkel bánjanak el a tolvajokkal. 
 
Az országban mefglehetősen rossz a közbiztonság, így nem csoda, hogy lakosság 53 százaléka támogatja az igazságszolgáltatásnak ezt a módját. 
 
A mozgalmat meglepő módon nem helyi fociultrák, vagy nehézfiúk indították el, hanem
 
egy  háziasszony. 
 
A nő szomszédjával közösen elfogott egy betörőt. A rendőrség eleve csak két óra múlva érkezett ki, és fél órával az előállítása után el is engedték a bűnözőt. 
 
Az asszony ekkor indította útjára a „Kapd el a tolvajt” nevű Facebook-oldalt, amelyet augusztus végére már 60 ezer ember követett, de végül törölték. Válaszul több mint száz hasonló csoport jött létre. 
 
Az utóbbi időben azonban elkezdett jelentkezni az önbíráskodás szükségszerű negatív velejárója, a bűn fogalmának szubjektív kezelése is. Akad, aki hűtlen párját veri össze,  mások bordélyházakat támadnak meg az „igazság” nevében, de az is előfordult, hogy egy arra járó, teljesen ártatlan szemlélődőt is alaposan helybenhagytak. 
 
A mozgalom alapítója Cecilia Rodrigues elítéli az ilyen kilengéseket, és arra figyelmeztet: a céltalanná váló erőszak senkinek sem érdeke, és nem a törvényességet szolgálja. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »