Fa Nándor barátja lehet a Vendée Globe legnagyobb hőse

Az új-zélandi Conrad Colman árbócát törte a nyílt óceánon, de nem áll ki a versenyből, alig van már hátra neki belőle.

Furcsa hívás érkezett a Natural Foresight Energy vitorlás fedélzetéről a franciaországi Les Sables d’Olonne kikötőjébe pénteken. A hívó fél természetesen a 8. Vendée Globe föld körüli szóló vitorlásverseny 10. helyén hajózó új-zélandi Conrad Colman volt – hisz egyedüliként tartózkodik a hajón –, aki a hívást fogadta: a saját csapata.

A hívás tárgya egy vészjósló üzenet volt: a hajós ezernyi megpróbáltatást kiállt, de a mostani híradás alapján árbóca törött, ami normál esetben bármilyen vitorlásverseny végét jelenti, és ugyanígy természetesen egy óceáni verseny esetén is. A durva, 35-40 csomós szelek közepette Colmannek nem is volt más választása, mint megvárni a szombat reggelt, majd felmérve a baj nagyságát, le kellett választania a hajótestről az eltörött árbócot. A blogján olvasható információk szerint a vitorlázó nem sérült meg, higgadtan beszélte át a történteket a csapattal.

A történetnek viszont fordulatot adhat, hogy a hajós berkekben közkedvelt sportoló nem adja fel a harcot, hogy külső segítséggel beérjen élete első Vendée Globe versenyén – a tragédia bekövetkeztekor az elméleti versenytáv jóval több mint 90 százalékát megtette már. Ahhoz, hogy teljesítse a távot, külső segítség nélkül kell visszaérkeznie Les Sables d’Olonne-ba, ahonnét 99 napja elindult.

A legfrissebb hírek szerint hétfőre virradóra végzett egy reménykeltő megoldással: a bumm rúdból eszkábált össze egy 85 kilós pótárbócot, ezzel próbálja megtenni a hátra lévő versenytávot.

Hírdetés

A verseny egyik legszínesebb egyénisége korábban már szembesült azzal a nehézséggel is, hogy ha túl sok időt tölt az óceánon, el fog fogyni az élelmiszere, illetve vitorlázatát is megrongálták a szélsőséges óceáni viszonyok – ennek ellenére február 10-én a még vízen lévő mezőny leggyorsabb tagja volt.

A földgolyó legnehezebb vitorlásversenyének egyik legkedveltebb egyénisége Fa Nándor talán legjobb barátja a mezőnyben, indultak korábban együtt is óceáni duó vitorlásversenyen. A Bercelona World Race-en 110 nap alatt, utolsóként értek célba a 7 hajós mezőnyben.

Az a szóbeszéd is járta nem rég, hogy neki épít majd új hajót Fa, de a magyar vitorláslegenda ezt lapunknak adott nagy interjújában cáfolta.

A 29-es mezőnyből szerda délig nyolcan értek célba – nyolcadikként éppen Fa Nándor –, Colmanen kívül kilencen vannak még vízen, tizenegyen pedig feladták a versenyt. Colmant a hajósérülés óta egy vitorlázó előzte meg, a portugál partokhoz közel „ácsorog”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »