Ezúttal a klímaőrültek nyuggerszakciója csapott le – vésővel a Magna Carta tárolójára

Ezúttal a klímaőrültek nyuggerszakciója csapott le – vésővel a Magna Carta tárolójára

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni "környezetvédelmi aktivisták" pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

Az akciót a Just Stop Oil nevű klímarettegő csoport két idős aktivistája követte el. A 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és a 85 esztendős Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal esett neki a British Library különtermében kiállított Magna Carta-példány üvegtárolójának.

A csoport által az X portálon közzétett felvétel szerint egyikük a vésőt tartotta, másikuk pedig a kalapáccsal ütögette az eszközt. Az üvegtároló tetején felszíni károk keletkeztek, de a tároló nem tört össze.

 

🚨 BREAKING: JUST STOP OIL BREAK MAGNA CARTA GLASS

🔥 Reverend Dr Sue Parfitt, 82, and Judy Bruce, 85, then glued their hands together, demanding an emergency plan to just stop oil by 2030.

✈️ Donate to help us take action at airports this summer — https://t.co/R20S8YQD1j pic.twitter.com/uYMsvULce2

— Just Stop Oil (@JustStop_Oil) May 10, 2024

 

A Scotland Yard szándékos rongálás bűncselekményének gyanújával őrizetbe vette a két idős nőt. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a Magna Carta kiállított példányában nem esett kár.

Judy Bruce a rongálási kísérlet után közzétett videófelvételen kijelenti: a Magna Carta a jogállamiságról, a hatalmi visszaélés elleni fellépésről szól, "ám a mi kormányunk saját törvényeit is megsérti".

A két aktivista a rongálás után "A kormány megsérti a törvényt" feliratú transzparenst bontott ki a helyszínen, mielőtt őrizetbe vették őket.

A Magna Cartát János angol király látta el pecsétjével 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején.

Hírdetés

A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy az uralkodó sem áll a törvények fellett.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, és 63 záradéka közül ma már csak négy található meg a brit jogszabályokban, mégis máig az íratlan brit alkotmányosság legfontosabb hivatkozási alapja, és nagy hatással volt jóval később kelt történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

A British Library a négy fennmaradt eredeti példányból kettőt őriz.

A fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil korábban is több történelmi jelentőségű – elsősorban képzőművészeti – alkotást próbált megrongálni figyelemfelkeltés céljával.

A csoport két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt.

Tavaly novemberben a szervezet két másik tagja ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.

(MTI nyomán)

Így vonyítanak az aszfalthoz ragasztott klímarettegők

"Ökozelóták" csaptak le Londonban

Ezúttal III. Károly viaszszobrát törölték képen csokitortával a bolygó védelmezői

Krumlipürével kellett leönteni egy Monet-képet, hogy megállítsák a klímaholokausztot

Paradicsomlevessel támadtak Van Gogh napraforgóira

Nagyon ragaszkodott egy Picasso-képhez két klímarettegő Melbourne-ben

Lázadás a kihalás ellen? – Vagy inkább a hagyományos értékrend és az európai nemzetek elpusztítása

Jövőnk gyilkosa a WC-papír – Budapestre is eljutott a klímaholokausztozó vándorcirkusz

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »