Ezt tudjuk eddig az azonosított párizsi támadóról

Az AFP francia hírügynökség tömör profilt közölt a hatóságok által elsőként azonosított párizsi támadóról. Ezt foglaljuk össze az alábbiakban.

Omar Iszmail Mosztefai a rendőrség előtt korábban csak piti bűnözőként volt ismert. Legalábbis addig, amíg ki nem derült, hogy ő a pénteki támadók egyike.

Az elkövetőt a Bataclan koncertteremben lévő törmelék között talált ujja segítségével azonosították, ő az első, akit a hatóságok teljes bizonyossággal meg tudtak nevezni.

Amit eddig tudni lehet róla:

1985. november 21-én született Párizs Courcouronnes nevű, szegény külvárosában. 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el kisebb bűncselekményekért, de nem töltött időt börtönben.

Hírdetés

François Molins párizsi ügyész szombaton azt közölte, hogy Mosztefai 2010-ben már a hatóságok látókörébe került, mint aki könnyen radikálissá válhat, de a pénteki napot megelőzően sosem folyt vele kapcsolatban nyomozás és az sem merült fel vele szemben, hogy terrorista szervezet tagja lenne.

Rendőrségi források szerint a nyomozók most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, vajon járt-e Musztefai Szíriában a tavalyi év során.

A gyilkos apját és 34 éves bátyját szintén őrizetbe vették szombat este, otthonukban házkutatást tartottak.

Musztefai bátyja, aki a négy fiúgyermek egyike (van még két lánytestvére), saját maga jelentkezett a rendőrségen, miután megtudta, hogy Musztefai részt vett a támadásokban. Öccsével már évekkel ezelőtt megszakította a kapcsolatot, és azt is tudta, hogy kisebb bűncselekményekben érintett, de soha nem hitte, hogy testvérét radikalizálni tudják. A legutóbbi információja az volt róla, hogy családjával és kislányával Algériába ment, és elég régóta nem hallott róla semmit.

Az AFP a vizsgálathoz közelálló forrást idézve azt is írja, hogy Mosztefai rendszeres látogatója volt egy mecsetnek Luce-ban, amely a Párizstól délnyugatra lévő Chartres közelében van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »