Ezt tudjuk eddig a müncheni lövöldözésről

Lövöldözés történt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb hatan meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. A rendőrség a késő esti információk szerint három fegyverest keres és terrortámadásra gyanakszik.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén, az olimpiai parkban lévő bevásárlóközpont (OEZ) egyik bejáratával szemben egy gyorsétteremnél kezdődött röviddel 18 óra előtt, majd a bevásárlóközpontban folytatódott.

 

A tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi rendelkezésre álló egységet mozgósított, helyszíni beszámolók szerint késő este az OEZ környékére összpontosították az erőket.

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.

A Bild korábban azt írta, az egyik elkövető végzett magával.

Előzőleg több hírportál arról számolt be, hogy a belvárosban is lövöldözés tört ki, ez az értesülés nem bizonyult megalapozottnak.

Helikopterek köröznek

Az OEZ térsége felett helikopterek köröznek, a Bild című lap szerint mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is.

A rendőrség felszólította a münchenieket, hogy ne hagyják el otthonukat, vagy keressenek menedéket, ha úton vannak. A tömegközeledést leállították, számos csomópontot lezártak, és a rendőrség külön felszólított arra, hogy mindenki kerülje el a város körüli autópályákat.

A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték.

A város több pontján „pánik uralkodik” – mondta egy rendőrségi szóvivő a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

Válságstábot hívtak össze

A tartományi kormány válságstábot állított fel és késő este rendkívüli ülést tart.

Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.

A szomszédos Baden-Württemberg tartományban is megerősítették a rendőri jelenlétet az utcákon, és különleges egységeket küldtek a bajor hatóságok támogatására – közölte a bajor rádió.

Csehország is megerősítette Németország felőli határának ellenőrzését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »