Ezt történt 11 éve… Rendőrterror Budapest utcáin

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján hatalmas rendőri agresszió és brutalitás jellemezte Budapest belvárosának utcáit, a kormány ünnepelt. A tüntető tömeget folyamatosan vízágyúzták, célzott lövéseket adtak le rájuk gumilövedékkel, a könnygáz szinte folyt az utcákon. Az eseményeket a Hunhír.infó percről percre követte.

Korabeli helyszíni tudósításunk:

Bebizonyosodott, hogy semmiből előbújt, önjelölt vezérek, főparancsnokok és főszónokok nem tudják kezelni azt a helyzetet, amikor az ország népének nagyobb hányada minimum immunis a radikális váltásra, és nem úgy épül fel egy láncolat, hogy az okos követi az okosabbat, az pedig a legokosabbat. Persze, arra sincs mentség, hogy a jó szándékú emberek nem élhetnek jogaikkal, a rendőrök ütik-verik őket. A Kossuth téren óriási a rendőri készültség. Tudósítónk figyelemmel kíséri az eseményeket, a fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

01:43 – A kivárásos technika után megindult a rendőrroham a hídemberek ellen. Hókotrókkal indultak a rendőrök mindkét irányból. A rohamosztagok elnyomták a maradék tüntetők előőrseit,a barikádokat. Lőtték a gránátokat, a vízpart felé szorították az embereket. A hidat elfoglalták a rendőrök.

Több tucat megbilincselt fiatalt szállítottak el a rendőrök a híd alól, s belőttek a Belgrád rakpartra is.
A Váci utca déli, Kálvin tér felé vezető részére szorították a rendőrök a tüntetőket kedd hajnalban, akik az utcában lévő szórakozóhelyek és éttermek székeiből, asztalaiból akartak barikádot építeni.

A rendőrök könnygázgránátokat lőttek a tüntetők közé, és a vízágyús autó is a Váci utcába hajtott. A tüntetők a Váci utcában is megpróbáltak barikádokat emelni. A rendőrök a Vámház körútra szorították át a tüntetőket, akik közül többen megtámadtak egy rendőrautót a Fővám téren. A rendőrök a Kálvin tér, illetve a Szabadság híd irányába oszlatták a tüntetőket, többen a 2-es villamos Fővám téri megállójánál a sínekre rohantak.

A Ferenciek téri aluljáróba könnygázgránátokat dobálva oszlatták a tömeget. A Váci utcából nyíló kis utcákban is folyamatosan zajlott a tüntetők kiszorítása a területről.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy több tüntetőt elfogtak, megvertek és megbilincseltek a rendőrök.

00:17 – Már csak a Ferenciek terén vannak tüntetők, a rendőrök lassan indulnak itt is széthajtani a tiltakozókat.

23:14 – Egyre duzzad a tömeg a Ferenciek terén, összecsapások nincsenek. A Blaha Lujza téren közben feloszlatták a tömeget, kékkel színezett vízágyúkat lőttek. A Köztársaság téri MSZP-székházat nagy erőkkel védik a rendőrök. Roham- és lovasrendőrök továbbra is készenlétben állnak, vizsgálják a környező utcákat, a kapualjakba is benéznek.

22:50 – Fából és építkezési anyagokból hatalmas barikádot építettek a Ferenciek tere közepén. A rohamrendőrök a templom környékén várnak – erősítette meg a korábbi információkat előkerült tudósítónk. A tömeg az Erzsébet híd negyedéig felnyúlik, lengetik a zászlókat a tüntetők. Most éppen ismét a könnygázgránátokat lövik. A barikádon nem tudtak átlőni.

22:42 – A Blaha Lujza téren fejmagasságban, fegyverként használva vetik be a könnygázgránátokat és a gumilövedékeket a rendőrök. A rendőrség az út teljes szélességében tereli a tömeget. Intenzív a rendőri beavatkozás. A tüntetők az utcabútorokat fektették le barikádnak, és folyamatosan szorítja ki a tömeget a Keleti pályaudvar irányába – számolt be a hírTv tudósítója. Lovasrendőrök is kísérik a rohamrendőröket. Menekülnek a tüntetők. A Ferenciek terén is óriási a tömeg továbbra is. Itt is könnygázgránátokat használnak. A HunHír.Hu tudósítójával megszakadt a kapcsolatunk. A Rákóczi utat kiürítették a rendőrök a Blahánál.

22:20 – Barikádot építenek a tüntetők a Ferenciek terén. Az építési területről hoznak, amit érnek, faanyagot, betonkeverőt, mindent beépítenek a barikádba, ami a kezük ügyébe kerül.

22:10 – A tüntetők között az a hír járja, hogy erőgépekkel megindultak a gazdák a főváros felé. Elterjedt az a hír is, hogy hárman meghaltak a tüntetők közül a rendőri brutalitás áldozataként. Az erről szóló információkat hivatalos források nem erősítették meg.

21:50 – Megtámadták és elfoglalták a tüntetők a belvárosi, Kecskeméti utcai rendőrőrsöt, erősítette meg a BRFK szóvivője az Indexnek a Tv2 információját. Jármy Tibor azt is elmondta, hogy a rendőrök már visszafoglalták az irodákat. Elmondta azt is, hogy hétfőn eddig negyven embert állítottak elő.

21:39 Megindult a rendőrség. Könnygázgránátokkal próbálják kiszorítani a tünetőket az Erzsébet híd felé.

21:30 – Autókkal és motorokkal álltak keresztbe az Erzsébet hídon, lezárták a forgalmat.

21:10 – Égő kukák képezik a barikádot a Rákóczi úton a tüntetők és a rendőrök között.

21:07 – A tüntetők lezárták a Margit-hidat. Tudósítónk úgy tudja, keddtől több helyen félpályás útlezárást tartanak.

21:04 – Lassan elindultak a rendőrök a Kossuth Lajos utcán. Könnygázlövedékkel támadtak a tüntetőkre.

20:50 – Folyamatosan, buszokkal érkezik vidékről a rendőrségi erősítés.

20:42 – Újabb 200-300 fő tüntető érkezett a Ferenciek terére az Erzsébet híd irányából.

20:35 – A Rákóczi úton szintén újabb rohamot indítottak a rendőrök, a vízágyúk is készenlétben vannak.

20:33 – A rendőrök újabb rohamot indítottak az Astoriánál. Már a Ferenciek terén is durrognak a könnygázgránátok. Óriási a füstfelhő.

20:28 – Gyurcsány takarodását követeli a békés tüntető tömeg a Kossuth Lajos utcában és a Blaha Lujza téren. Közben a rendőrség ismét alakzatba tömörült, várható a következő roham.

20:15 – „Elkúrtad!” – skandálja a tömeg a Felvonulási téren.

20:13 – Folyamatos bekiabálások és füttyszó közepette Gyurcsány Ferenc a Felvonulási téren hajt fejet az újonnan avatott, sokak által támadott 56-os emlékműnél. A téren motorosok dudálásukkal fejezik ki ellenérzésüket.

20:00 – A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, azonnal fejezzék be a példátlan rendőri erőszakot. Gyurcsány a Felvonulási téren ünnepelget.

19:58 – A Magyarok Házától a Puskin Moziig lövöldözik a rendőrség, közben zajlik az állami megemlékezés a Felvonulási téren, a Kossuth Lajos utcában pedig folyamatos a Ria, ria, Hungária! és a Gyurcsány takarodj! felkiáltások skandálása.

19:54 – Az Erzsébet híd irányába, az Astoriáig szorították a rohamrendőrök a Rákóczi útról érkező tüntetőket. A rendőrök könnygázt fújnak a környező utcákba is, a Múzeum körút felé, folyamatos a könnygáz-lövöldözés.

19:42 – Az Uránia Mozinál lövik könnygázzal és vízágyúzzák a tüntetőket, akik el akartak indulni a Felvonulási térre. Menekülők a Kossuth Lajos utcán, a Rákóczi úton.

19:37 – Az Astoriánál a Keleti pályaudvar irányába rendületlenül lövik a könnygázt a tüntetőkre. Még mindig több ezren vannak a helyszínen.

19:00 – Hatalmas erőkkel védik a rohamrendőrök a Kossuth teret, ahová több irányból is érkeznek a tüntetők. Az emberek a Kálvin tér, az Erzsébet híd, valamint az Astoria irányából tartanak a térre. A politikusok hallgatnak, az Astoriánál továbbra is ezrek várakoznak.

18:40 – Rácz Sándor nem szólt a tüntetőkhöz. Ezt a rendezők azzal indokolták, hogy elromlott a hangosítás.

Hírdetés

18:23 – Roham az Astoriánál. A tankból korábban kiszedték a fiatalembert, akit brutálisan megvertek. A rendőrök iszonyú erőkkel vonultak fel az Astoriánál is, kardlapoztak, akit értek. Az emberek a Magyarok Házához szorultak, ott csoportosulnak, várakoznak. Az erkélyről szónokolnak, közben Rácz Sándort, az 56-os Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnökét, a Magyarok Világszövetsége tiszteletbeli elnökét követelik a tüntetők. Óriási a könnygázfelhő, egy könnygázgránát pont tudósítónk mellett robbant. Közben a Magyar Televízió a Parlament előtti tűzijátékot közvetíti.

18:17 – Folyamatos rendőri túlkapásokról szólnak a hírek, az emberek félnek és menekülnek, amerre tudnak.

18:13 – Az RTL Klub csőcselékezik, miközben a rendőrök egy földön fekvő férfi brutális rugdosását, ütlegelését mutatja képekben. Úgy tűnik, mintha a rendőrök vérszemet kaptak volna.

17:59 – Már a Dohány utcai Zsinagógánál vannak a tüntetők, a rendőrök kiürítették a Deák teret.

17:55 – Lovasroham a Madách téren. Kiszorították a tüntetőket. Tudósítónk a Gerlóczy utca – Károly körút sarkán állva arról számolt be, hogy egy rendőrségi teherautóból osztogatják a lövedékeket.

17:49 – Gumilövedékkel célzott lövéseket adnak le a rendőrök a tüntetőkre. Ismét elindult a tank, amelyet körülbelül száz méter után leállítottak. Folyamatos a lövöldözés, a vízágyúzás, a könnygázgránátok kilövése.

17:37 – Kitolnak egy 56-os ágyút is a tüntetők. A rendőrök gumilövedékeket is használnak, óriási a könnygázfelhő.

17:30 – A tömeg elkötött egy kiállított páncélautót, azzal mennek neki a rendőri sorfalnak. 56! -skandálják.

17:25 – A könnygázt folyamatosan lövik be a tömegbe a Deák téren. Páran az utcaköveket szedegetik fel, és dobálják a rendőrök felé. A tüntetőkhöz további rendőri erősítés érkezik az Andrássy út felől, már csak pár száz méter választja el őket a fideszes rendezvénytől.

17:13 – Folyamatosan lövik továbbra is a könnygázgránátokat. Állítólag gumilövedékkel sebesítették meg a rendőrök azt az embert, aki arcsérüléseit tudósítónknak a Deák téren mutatta. Közben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megkezdte beszédét az Astoriánál.

16:57 – Folyamatosan lövik a könnygázt a Deák tér felé. A tüntetők közül vannak, akik szedik a Deák téri 56-os szabadtéri kiállítás kordonjait. Az Astoriánál lévő fideszesek egy része a hírek hallatán már megindulna a Deák térre. A rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le az Andrássy út és a Bajzsy-Zsilinszky út sarkán a tömegbe. Az MTI munkatársa kétféle hüvelyt talált: az egyik géppisztolyból származó vaktöltényé, a másik sörétes puskába való 12-es riasztó lövedéké.

16:50 – Barikádokat építenek a tüntetők. Az Andrássy út és a Deák tér sarkára viszik álarcos és álarc nélküli fiatalok a kiállított „Budapest a szabadság fővárosa” betűkből a „szabadság” betűket a Deák térről. Tudósítónk szerint már alig lehet megmaradni a környéket beterítő könnygázfelhőtől.

16:35 – Megmerevedett a Deák tér. A rendőrök nem mennek tovább, a tüntetőket a Deák térig szorították. A Fidesz-megemlékezés rendezői az Astoria irányába terelik az embereket, akik a Deák tér-Astoria között fel, s alá szabadon járkálnak, mert a rendőrök megálltak a Deák téren. Valószínűleg nem merik bevállalni, hogy a több tízezres fideszes tömeg meginduljon feléjük. Egyes információk szerint a Bajcsyn korábban gumilövedékeket is bevetettek, valamint vízágyút és festékágyút is, hogy a későbbiekben megismerjék a tüntetőket.

16:00 – A Bajcsyn folyamatosan puffognak a könnygázlövedékek. Környező mellékutcákba, vagy a Deák tér irányába vonulnak vissza a tüntetők, már az Arany János utcai metrómegállónál vannak.

15:49 – Megérkezett az erősítés. Az Alkotmány utca felé, a Bajcsy-Alkotmány utca sarkára rengetegen értek be a Deák tér irányából, a rendőrség továbbra is kiszorítja a tüntetőket, a Kossuth teret nem lehet megközelíteni.

15:43 – Nagy számban érkeznek a Deák tér felől a Bajcsy-Zsilinszky útra a tüntetők, ahol a rendőrség már szintén bevetette a könnygázt. A demonstrálók többfelé oszlottak az Alkotmány utcai könnygáz-attak után. Nem tudni, hogy a tiltakozóknak mi a tervük, merre vonulnak tovább. A rendőrség sikerrel szorítja ki őket útjukból.

15:34 – Az Alkotmány utcában lövik a könnygázt a tüntetőkre.

15:30 – Két háromszáz rendőr áll sorfalat a Kossuth tér közelében. Ezekben a percekben szólítják fel a tüntetőket, hogy hagyják el a teret. A rendőrök vízágyúkkal felszerelkezve néznek farkasszemet a tüntetőkkel.

15:02 – A Corvin közi tüntetők három részre oszlottak. Egy részük maradt a kultikus helyszínen, mások a Kossuth térre, megint mások pedig a Fidesz rendezvényére vonulnak.

14:58 – A Deák téren nyoma sincs rendőri intézkedésnek, a korábbi rendőri jelenlétről szóló értesülésünket tudósítónk nem tudta megerősíteni. A Corvin közben maradtak továbbra is „Kossuth tér” hangos kiabálásával próbálnak mozgósítani. Túl sokan azonban nem fogadják el az invitálást, a Kossuth téren ugyanis óriási a rendőri készültség. A tüntetők egy része a Fidesz 16 órakor kezdődő rendezvényére igyekszik az Astoriához.

14:40 – Tudósítónk szerint a Corvin közből oszlik a tömeg, a tüntetők egy része a Kálvin tér felé, mások a Kossuth tér felé veszik az irányt, miután az 56-os megemlékezők egy része erre szólított fel. A Deák téren a tüntetők egy csoportját már körbezárták a rendőrök.

14:00 – Délután két órakor folyamatosan érkeznek a tüntetők és megemlékezők a Corvin közbe. A demonstrálók végül nem vonultak át a Kossuth térre, mert két 56-os Csepel teherautó érkezett a helyszínre, s az 56-osok megkezdték megemlékezésüket. Jelenleg éppen Wittner Mária 56-os forradalmár, a Fidesz képviselője beszél az Árpád-sávos és nemzeti színű zászlókat lobogtató egybegyűltekhez.

13:00 – A HunHír.Hu helyszíni tudósítójának jelentése szerint délután egy órakor egyre többen gyülekeznek a Corvin közben, a több ezres tömeg a környező utcákat is megtölti. A tüntetők között hallani olyan hangokat, miszerint vissza kellene menni a Kossuth térre, mások az egységesség, az összetartás fontosságát hangsúlyozzák, s hogy ne húzzanak szét. Tudósítónk figyelemmel kíséri az eseményeket, a fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

A hajnal a téren

A nagy erőkkel kivonuló rendőri egységek hajnalban előbb a környező mellékutcákba terelték az embereket, majd a kisebb demonstráló csoportokat fokozatosan szétoszlatták. A rendőrség tájékoztatása szerint a kiürítést azért rendelték el, mert a rendezvény szervezői a megállapodás ellenére nem engedték be a tűzszerészeket a demonstráció területére.

A demonstrálók két csoportja a Nyugati téren találkozott, rövid időre megbénították a közlekedést, néhányan szemeteseket borítottak fel és megpróbálták azokat felgyújtani. Később a Belvárosban folytatódtak a rendőri intézkedések. A Nádor utca elején egy kisebb csoport provokálta a rendőröket, és többszöri felszólításra sem akarták elhagyni a helyszínt. A kiérkező rendőrök több embert kiemeltek a tömegből és megbilincselve vezettek el.

A rendőrséggel folytatott megbeszélés után Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője azt nyilatkozta tudósítónknak, hogy a délelőtti központi ünnepségek idejére a rendőrök nem engedik vissza a tüntetőket a Parlament elé.

– Remélem, hogy nem ment minden tönkre. Amit most látunk, az teljesen elképesztő. Minden ígéretét megszegte a hatalom ismételten – nyilatkozta Gonda László.

A forradalomnak titulált káosz korábban akkor vált teljesen kezelhetetlenné, a mikor sem az önjelölt vezérek, sem az önjelölt „vezérszónokok”nem tudtak már szinte semmiben sem egyetérteni.
A Parlament előtt már több mint egy hónapja demonstrálók vezetői nem tudnak megegyezni abban, hogy a rendőrség által elfogadott egyezség alapján átadják a Rákóczi-szobor előtti területet a tűzszerészeknek. Három vezető háromféleképpen nyilatkozott, mindhármukat kifütyülték és lezavarták a színpadról a tüntetők.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetőjét, Molnár Tamást a téren jelenlévő közel 500 demonstráló kifütyülte és árulónak titulálta, mert arra próbálta rábírni az embereket, hogy hagyják el a területet, míg a tűzszerészek elvégzik biztonsági feladataikat, majd azt követően újra térjenek vissza a térre. (Molnár később a HunHír.Hu-nak cáfolta az MTI tudósítójának állítását, miszerint egyáltalán a helyszínen tartózkodott abban az időpontban.) A Forradalmi Nemzeti Bizottmány vezetése is szólt a demonstrálókhoz, többfele lehetőséget felkínált a tüntetőknek, de azok hajthatatlanok voltak, és nem hagyták el a területet. Az erőfölényben lévő rendőrség kiverte a térről a tüntetők maradékát, és Gyurcsányék rendelkezésére bocsájtotta.

Panasszal él a rendőrség ellen a Magyar Nemzeti Bizottság 2006, mert a Kossuth téri tüntetést kényszerítő intézkedésekkel oszlatták fel a rendőrök, néhány demonstrálót tettleg is bántalmaztak – mondta Takács András az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának hétfőn kora reggel.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője közölte, keresik a jogi lehetőséget, hogy milyen panasszal élhetnek a demonstráció felszámolása miatt, bár azt az MTI tudósítójának elismerte, hogy a rendőrség jogszerűen, a megállapodások be nem tartása miatt számolta fel a 36. napja tartó tüntetésüket.

Mint elmondta, miközben a rendőrök két irányba szorították ki a demonstrálókat, több embert gumibottal bántalmaztak, majd előállítottak, ezért ők szintén „politikai foglyoknak” tekinthetők. Takács András szerint a szeptember 17-18-19-i összecsapások idején tapasztaltakhoz hasonló túlkapások történtek.

Takács András az MTI-nek azt is elmondta, hogy hajnalban tájékoztatták jogi képviselőjüket a történtekről. Grespik László a köztársasági elnökhöz és a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordul panasszal.

Két órával az ünnepélyes zászlófelvonás előtt, reggel 8 órakor még állnak a Kossuth téri tüntetők sátrai a Parlamentnél, miközben már érkeznek a vendégek a Kossuth térre.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának kérdésére egy, a biztosításért felelős rendőr alezredes azt mondta, elbontják a sátrakat. Azokat, valamint a leltárba vett személyes tárgyakat az emberek egy későbbi időpontban vehetik majd át. A Kossuth tér környékét lezárták, a környező utcákat rohamsisakos rendőrök biztosítják. A területről hajnalban kiszorított demonstrálók a környező utcákban kisebb csoportokba verődve állnak.

Az MTI-nek több tüntető arról beszélt, hogy átverték őket. Mint mondták, megállapodásuk a rendőrséggel az volt, hogy sátranként egy ember a területen maradhat, a többieket pedig átvizsgálás után engedik vissza a sátrakhoz.
Közölték: felháborítónak tartják, hogy becsapták őket, és végül senki nem maradhatott a helyszínen. Elmondták, hogy sokuknak a sátrakban maradtak a személyes irataik, így nem tudják igazolni magukat.

Mindeközben a Parlamenthez folyamatosan érkeznek a védett személyek gépkocsikonvojai.

Tömegterelés, bilincselés a Nádor utcában

A Nádor utcánál mintegy kétszáz demonstráló gyűlt össze hétfőn délelőtt a Kossuth téri ünnepség helyszínét biztosító kordon mögött, a rendőrök lépésről lépésre szorítják őket a József Attila utca irányába – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A tüntetők a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem hagyták el a helyszínt, a Himnuszt énekelve feltett kézzel várták a rendőröket. Az MTI munkatársa azt látta, hogy három-négy embert emeltek ki a tömegből.

A munkájukat végző újságírókat is a kordon mögé kísérik a rendőrök. Az újságírók nem láthatnak semmit, a helyszínről eltávolították a sajtó képviselőit.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a rendőrség kezdeményezésére zárták le a Kossuth téri metróállomást. Jármy Tibor az intézkedést az „új helyzet” kialakulásával indokolta. Mint mondta, addig tart a lezárás, „ameddig szükséges”.

Öregeket, nőket is gumibotoznak

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a Parlament előtti 56-os ünnepség helyszíne közelében, a hétfő délelőtti zászlófelvonás ideje alatt gumibottal támadtak rendőrök demonstrálókra, köztük nőkre és idősekre. A rendőrök a demonstrálók mintegy ötven fős csoportját körbezárták a Széchenyi és a Nádor utca sarkánál. Az emberek azt skandálták: „ÁVH, ÁVH”. Az MTI tudósítója úgy tudja, hogy tíz embert elvittek a rendőrök, és az utcán vérző fejű embereket is lehetett látni.

Ezzel egy időben több tucat fiatal gyűlt össze a Szent István-bazilikánál. Ők angol nyelvű táblákkal szerettek volna az ünnepség színhelyére vonulni, de a rendőrök – ahogy az egyik tüntető az MTI tudósítójának elmondta – erőszak nélkül, ámde határozottan, távozásra szólították fel őket. A fiatalok a bazilikánál várják, hogy az ott esetleg elvonuló külföldi vendégeknek mutathassák fel segítséget kérő transzparenseiket.

HunHír.Hu – mr – mti – FigyelőNet – origo

Megvakult a meglőtt civil
Fejbe lőttek egy tudósítót
Gyurcsány agresszív kisebbségről beszél
Ég a pártház
Tüntetés vidéken is
Rogán: fejezze be a rendőrség az erőszakot!
„Hazugsággal és csalással csalták tőrbe a békés megoldásra törekvő demonstrálókat”
Molnár Tamás nem volt a Kossuth téren
Kommunista időket idéző rendőrterror a fővárosban


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »