Ezt tényleg nem kéne…

Ezt tényleg nem kéne…

Ezt tényleg nem kéne megcsinálni. Nem kellene 7 milliárdot elcseszni erre a szarra. És ha másképp nem megy, hát nekünk kellene ezt valahogy megakadályozni…

„FACEBOOK bejegyzés: 

1456….. Nándorfehérvár: Sánta, Kancsal, Ragyás, Csuklyás, Dragan és Faradzs… Főszerepben: Kócos és Csikó

Nem. Ők nem egy újonnan előkerült eddig ismeretlen Rejtő Jenő könyv szereplői! Ők a Nándorfehérvár, az utolsó bástya című nagyjátékfilm szereplői… A Nemzeti Filmalap – a jelenlegi állás szerint 7 milliárdos összeggel – megtámogatott, 2019-ben leforgatásra kerülő film forgatókönyvében szereplők névsora. 

Már keresik a színészeket a szerepekre. Az elfogadott forgatókönyvet Hegedűs Bálint írta, aki nem mellesleg a Nemzeti Filmalap „forgatókönyv fejlesztési igazgatója… Vajna Andykormánybiztos úr, tehát arra bólintott rá, hogy az általa felügyelt állami intézmény egyik igazgatója írja meg az Egri Csillagok utáni idők legnagyobb magyar történelmi nagyjátékfilmjének történetét! Nem csak ettől botrányos persze az ügy, hanem magától a megálmodott történettől!

Lássuk csak: „Egy Faradzs nevezetű „megnyerő külsejű, férfias török aga” magyar gyerekeket hurcol el a délvidékről, hogy majd janicsárokká neveljék őket. A forgatókönyv szerint Kócos és Csikó testvérpárból édesanyjuk döntése szerint a fiatalabbat, Kócost viszik magukkal a gyermek adót beszedő törökök. Kócosból a török világban aztán Saif lesz, egy kiváló harcos, aki Bizánc elfoglalásakor is jeleskedett a török oldalon… A főszereplők aztán 1456-ban Nándorfehérvárnál csatában találkoznak és küzdenek meg egymással, mivel Csikó az itthon maradt testvér időközben meg Hunyadi János katonája lett…. A fogatókönyvből a lényegét tekintve nem derül ki, hogy a törökök végül is mi járatban vannak Magyarországon! Az elborult képzelet szülte művi történetben, jó 20 évvel a gyermekek elválasztása után felismerik egymást, és kölcsönösen megmentik egymás életét. A janicsárrá lett Kócos például a Duna aljára páncél vértben lesüllyedt Csikót is kihalássza… majd az ostrom során egy nőbe lesznek szerelmesek, aztán a testvéri szeretet végül Kócost a nőről (Lucáról) való lemondásra készteti… s ezt követően gyorsan meg is tartják az ostromlott várban a Luca és Csikó menyegzőjét. Kapisztrán itt szerephez jut, ő adja őket egymáshoz. Jaj, de csodálatos kép Fehler! Es wurde kein Dateiname angegeben.:)

Hunyadi János is megelevenedik a forgatókönyvben! Van amikor egy szál törülközőben lép ki a vár fürdőházából, miközben csapataink egyébként harcban állnak. Ebből is leképezhetjük, nem a jelentőségének megfelelően, hiszen szinte nem tudunk meg semmit róla! A majdani nézők nem lesznek tisztában azzal, hogy korának legképzettebb hadvezére volt, és azzal sem, hogy a magyarok az akkori világ USA-jával, veszik fel a küzdelmet élén az ország kormányzójával!

Hírdetés

Ebben a filmben, bizony sok szerepe nem lesz, azon kívül, hogy sok török harcost lekaszabol azért! Pozitívum tehát, hogy a forgatókönyv író legalább az nem vonja kétségbe, hogy Hunyadi jól bánik a fegyverrel… Fehler! Es wurde kein Dateiname angegeben.:) A magyarok vezérének mindamellett arra is van ideje, hogy sakkozzon egyet Kócossal, (a gyermekkorában elrabolt, janicsárrá lett majd a csata során a magyarok fogságába esett muszlim harcossal… elrettentésül lefejeztet néhány török hadifoglyot, ezzel üzen Mehmed szultánnak….

Alvezéreivel együtt étkezve Kócost maga mellé ülteti, majd jóságosan a maga babgulyásából mer a janicsárnak, mert szegény Kócos / Saif táljába egy ágyúgolyó pusztítása miatt a mennyezetről belepotyogott a vakolat…

(Vicces jelenet nem? Hoppá: ez mekkora baklövés különben: a bab megelőzte saját vándorútját és az előtt Európába ért, mint ahogyan Kolombus felfedezte volna Amerikát).

Megható ahogy Hunyadi veretes beszédet intéz a védősereg tagjaihoz: Kitartásra buzdítja a magyarok mellett, a szerbek sajkásokat, a horvát huszárokat, , lengyel vasasokat, a huszita cseheket, a német pikásokat, a lovári pattantyúsokat, és a héber tüzéreket.… Szerintem ez netto történelem hamisítás! Harci idegesség kapott el, amikor ezt olvastam: „nem sokan mondhatják el magukról, hogy a fél töküket feláldozták Hunyadiért és a hazáért” … vagy pl. ez: „egy baldachinos ágyban Csikó és Luca szeretkezik, a távolból ünnepi harangjáték szól…”

A valós történelmi események kulcsszereplője Kapisztrán János, a film forgatókönyvében ugyan megjelenő figura, de minden lényegi szerep nélkül kerülne megformálásra… Nem sorolom tovább! Botrányos! Úgy ahogy van! Ezen nincs mit javítgatni! Egy képregénynek is gyenge ez a történet! Nem, hogy minden idők legköltségesebb hazai nagyjátékfilmjének, aminek elvileg a magyarság egyik legnagyobb haditettének bemutatásáról kellene szólnia! 

Hogy létezhet az, hogy Bán Mór „Hunyadi” című könyvsorozat szerzője, a dicsőséges időket bemutató kiváló tollú regényíró forgatókönyvével évek óta csak petrezselymet árul, miközben a miniszterelnök úr bizalmasa és kedves barátja, Vajna Andy idióták kezébe adja a Nándorfehérvár film megvalósításának marsallbotját?”

(Borító: magyaridők.hu)


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »