Ezt sem verték nagydobra: közel egymilliárdot fizetett a kormány Tiborcz lámpabizniszeiért

Bár hetek óta tart az Elios-botrány a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentés miatt, a kormány eddig egyetlen szóval sem jelezte, hogy a magyar adófizetők pénzéből is ráköltöttek közel egymilliárd forintot tizennégy gyanús közvilágítási projekt finanszírozására. A Miniszterelnökség ugyanis több önkormányzat önrészét kifizette, így nekik semmibe sem került a túlárazott lámpacsere – írja a lap.

Nem kell tehát idegeskedniük azoknak a polgármestereknek, akik megkötötték az Elios Innovatív Zrt.-vel a túlárazott szerződéseket, mert a kormány már időben kifizette az önkormányzatok helyett a számlát, azaz helyben csak helyzetbe kellett hozni a miniszterelnök vejének cégét.

Sorozatos és összehangolt törvénytelenségek alapozták meg az Elios uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon véghez vitt győzelemsorozatát, erre jutott vizsgálata során az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala. A 24.hu birtokába került összefoglaló jelentésből az derült ki, hogy Tiborcz István egykori cége 35 pályázaton összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint támogatást nyert el, amit a szabálytalanságok miatt most visszakérhet az unió.

Eddig úgy tudtuk, hogy a LED-es lámpacserékhez – kisebb részben – a települési önkormányzatok sajtolták ki saját költségvetésükből a pénzt, miután 2013 környékén számos fideszes városvezető jutott hirtelen arra a meggyőződésre, hogy városának a vékony pénztárca ellenére bele kell vágni a drága, jó esetben is csak két évtized alatt megtérülő beruházásba.

Az állam azonban kifizette a projektek többségének önrészét: a Miniszterelnökség a központi költségvetés terhére összesen 881 millió forintot fizetett ki az önkormányzatok helyett, de erről eddig a botrány ellenére sem tájékoztatták a nyilvánosságot.

A 24.hu információi szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk. (A vizsgált 35 projektnél 17-nél nyújtott 85 százalékos támogatást az unió, háromnál, a hódmezővásárhelyi, a paksi és a siófoki beruházásnál 50, a többinél 100 százalék volt a szubvenció.)

Hírdetés

Az EU Önerő Alap az európai uniós forrásból megvalósított fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetéséhez nyújt támogatást önkormányzatok, önkormányzati társulások számára. A pénzt minden évben a költségvetési törvényben különítik el, és az önkormányzatok pályázati úton nyújthatják be rá igényüket.

Van olyan eset is, amelynél a Miniszterelnökség már akkor átvállalta az önkormányzat önrészét, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába.

Kalocsán például csak 2015-ben tudták végrehajtani a lámpacseréket, de a város 2014 nyarán már megkapta az 567 millió forint összköltségű beruházás ráeső 15 százalékát, 86 millió forintot.

A városban, ahol Angeli Gabriella MSZP-s önkormányzati képviselő szerezte meg az Elios-dokumentumokat, azért késett a kivitelezés, mert a város háromezer hagyományos lámpáját a helyi szolgáltató, a Démász már korábban takarékos lámpatestekre cserélte, és 2013-ban, amikor meg kellett volna kötni az Elios-szal az újabb közvilágítás-modernizálási megállapodást, még nem járt le a szolgáltató céggel fennálló törlesztő szerződés.

A jelek szerint azonban a városnak így is gyorsan ki kellett fizetni a Tibocz-cég későbbi költségeit, mert 2014 áprilisában OTP-hitelt vett fel – több más uniós projekt mellett – a LED-es lámpacsere finanszírozására. De a városnak nem kellett sokáig nyögnie a banki hitelt, mert júniusban már meg is érkezett az önrésztámogatás Lázáréktól.

A 2013. február 12-14-én meghirdetett 17 darab, 15 százalékos önrészt előíró KEOP-pályázat nyertesei közül csupán a két szekszárdi és a váci projekt nem részesült költségvetési támogatásban, kifizették viszont a Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-számláját.

A 24.hu szerette volna megtudni, az önkormányzatok eleve abban a tudatban vágtak-e bele a Tibocz-cég számára optimalizált, a településnek felülárazott projektbe, hogy meg fogják kapni az állami refinanszírozást, ám a Miniszterelnökség nem válaszolt a kérdésekre.

Az biztos, hogy az OLAF által megfogalmazott súlyos költségvetési csalási gyanú ellenére a kormány nem úgy viselkedik, mint aki aggódna amiatt, hogy rossz helyre kerültek a költségvetésből származó százmilliók. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón következetesen véleménynek nevezte az OLAF Elios-jelentését, és azt állította: elfogult magyar uniós megbízottak készítették a dokumentumot – írja a lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »