Ezt sem fogja kitenni a kormány az ablakba

Ezt sem fogja kitenni a kormány az ablakba

Nem fog bekerülni a kormánynak küldendő heti két pozitív kicsengésű kórházi hírbe a sátoraljaújhelyi intézmény gyermekosztályának ideiglenes bezárása. Nem is nyilatkozik róla az illetékes minisztérium, mélyen hallgat a magyar távirati iroda is, és a kormányközeli sajtót sem érinti meg a téma. Az orvoshiány miatt a beteg gyerekeket 85 kilométerre Miskolcra kell vinniük a szülőknek.

A csecsemő és gyermekosztály működése határozatlan időre szünetel a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, orvoshiány miatt nincs ellátás.

– Szóhoz se tudok jutni…, szörnyű, ami itt megy, ebben a városban, meg országszinten is, hogy már lassan mindent bezárnak; – Nekem is van két kis unokám, akik elég betegesek. Nem tudom hogy mi lesz ebből – fogalmaztak helybéli édesanyák a Hír TV-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Miskolci megyei Kórházat jelölte ki a a betegek ellátására. A sürgősségi eseteket pedig a háziorvosi ügyeletekre kell vinni.

– Az én édesanyám is gyermekorvos, a testvérem is. Le vagyunk döbbenve, hogy egy Boda Pali bácsi, aki itt főorvos volt, nagy hírű gyermekorvos, annak ez lett az eredménye… Egy ilyen osztálynak, hát szégyen – nyilatkozta Feckó Ágnes sátoraljaújhelyi lakos.

http://mno.hu/

Hírdetés

A helyi ellenzék jövő héten aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy újra kinyisson a gyermekosztály.

– Tragikus, elfogadhatatlan, felháborító az, hogy Magyarországon a kormány propagandával szemben Magyarország nem az első ennek a kormánynak, hanem az utolsó. A legnagyobb bűnnek tartjuk azt, hogy gyermekeket ellátás nélkül hagynak. Másfél órát autóztatni azért, hogy Miskolcon hosszú órákat várakoztatva őket kapjanak esetleg ellátást. Ez egy komolyabb betegség esetén, mondhatjuk hogy a gyermek életébe kerülhet – reagált Zavecki Tibor, a DK országgyűlési képviselőjelölte.

Harmat György, a Semmelweis Egyetemen oktatója, aki korábban a Madarász utcai Gyermekkórház és a Heim Pál Kórház főigazgatója is volt, arra figyelmeztet, hogy nagyon elöregedett a korfa. Nem ritka, hogy 70-80 éves gyermekgyógyászok dolgoznak, az utánpótlás pedig közel sem elégséges.

– A gyerekgyógyászat nem egy pénzes fizetőszakma, nem a sikerszakmák közé tartozik. Ilyen szempontból tehát nagyon nehéz utánpótlást találni. Ennek a megoldására évek, évtizedek óta felhívtuk a figyelmet. Sokkal több gyerekgyógyászt kéne képezni és megfelelő életpályamodellt biztosítani számukra, hogy ne lehessen utána hiányszakmának tekinteni. De erre sajnos egyelőre nem láttunk megfelelő fogadóképességet az egészségügyi kormányzattól – mondta Harmat György.

 

A Magyar Nemzet Online emlékeztet arra, hogy több ezer orvos hiányzik a rendszerből, és bár 2015-ben például az orvosok nyilvántartásában több mint 63 ezer név szerepelt, valójában csak 35 ezren dolgoztak az állami ellátásban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »