Ezt issza majd a magyar bor helyett?

Ezt issza majd a magyar bor helyett?

Megugrott a ciderek iránti kereslet, ezért évente kilencezer tonna almalé-koncentrátumot vásárol Magyarországról a Heineken-csoport. Ez a hazai termés tíz százalékát, mintegy 65 ezer tonna almát tesz ki. Ma már több mint húsz cidermárka van jelen a magyar piacon, és tavaly 50 ezer hektoliter fogyott belőlük.

A sörhöz, borhoz és más alkoholos italokhoz képest ma még kevésbé elterjedtek, de így is az egyik legdinamikusabban fejlődő italkategóriát testesítik meg a cider típusú italok, gyümölcsborok. Jelenleg 21,5 millió hektoliter ilyen italt gyártanak globálisan, a következő öt évben pedig mintegy 6-8 százalékos növekedésre lehet számítani. A cider hagyományosan almából erjesztett ital, 1,2-8,5 százalékos alkoholtartalommal. Karakteresen fanyar, gyümölcsös ízű; általában kifejezetten cideralmából készül, emellett az összetevők között gyakran találunk zöldalmát, de készülhet körtéből és barackból is. A variációknak csak a ciderfőzők fantáziája szab határt, hiszen egyre több izgalmas ízzel találkozhat a fogyasztó, a déligyümölcsös változatoktól kezdve az egzotikus, fűszeres kiadású ciderekig.

A legnagyobb

Az ital legmeghatározóbb piacai között emlegetik az Egyesült Királyságot, Dél-Afrikát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat. Jelenleg a Heineken-csoporthoz tartozó Strongbow a világ legnagyobb cidermárkája, a termékek 25 országban kaphatók; ezzel a globális piac 14,5 százalékát birtokolja. Tavaly hazánkban is felpörgött a ciderfogyasztás, rengeteg új márka és íz jelent meg, s ma már több mint húsz gyártó van jelen Magyarországon, együttesen 50 ezer hektolitert gyártanak.

Idén került át a Strongbow gyártása Belgiumból és az Egyesült Királyságból Szlovákiába, a komáromi határátkelőhöz közeli Ógyallára (Hurbanovo). A Zsitva-parti üzemben tett látogatásunk során megtudtuk: a Heineken-csoport ezentúl nemcsak Magyarországot, hanem a szlovák, cseh, lengyel, horvát és osztrák piacot is hazánkban készült almalé-koncentrátumból készült ciderrel látja el. Tavaly a cégcsoport 9 ezer tonna ilyen sűrítményt vásárolt hazánkban, ez pedig egy átlagos év magyarországi almatermése 10 százalékának, mintegy 65 ezer tonna almának felel meg. A közép-európai gyártás beindításával ez az érték tovább növekedhet.

Hírdetés

 

Pálfalvi Márta, a Heineken vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a Strongbow fogyasztása egy év alatt megduplázódott Magyarországon, a cégcsoportnak pedig fontos célja, hogy a régióban kiemelkedő minőségű magyar alma révén országunk továbbra is az elsődleges beszerzési piacok között legyen számon tartva. Mint mondta, világszerte több mint kétszáz feldolgozott élelmiszer-ipari terméket állítanak elő almából: a szűrt és rostos almalé, valamint az almaléből előállított sűrítmény mellett egyre népszerűbb a cider is.

Elsőként a Somersby érkezett meg Magyarországra a ciderek közül, 2010-ben; nagyon édes, skandináv típusú, inkább nőies italként tartják számon. 2011 decemberében tört be a Strongbow Gold, amely klasszikus brit cider, kevésbé édes ízvilággal, magas gyümölcstartalommal. A férfiasabb italként megismert Strongbow tavaly új, gyümölcsös ízek megjelenésével nyitott a női fogyasztók felé, s ma már a klasszikus almás mellett a bodzás, a piros bogyós és a mézes verzió is elérhető. Az előző évben jelentősen bővült a hazai konkurencia: markáns belépővel tűnt fel többek között a Carling és a Kingswood is. Valamennyi jelenlévő nagy gyártó erőteljesen építi a kategóriát, ezáltal folyamatosan növekszik a verseny.

Új gyártósort avatott a Heineken

Megkezdte a termelést a Heineken új, óránként 45 ezer doboz előállítására képes gyártósora Sopronban. Az 1,8 millió euró (mintegy 560 millió forint) értékű beruházást a holland társaság éles belső versenyében nyerte el a hazai leányvállalat. Így most már nemcsak a sör, hanem a csomagolás is Magyarországon készül, ami jelentősen csökkenti a társaság importigényét. A Heineken 2008 óta több mint 17 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, a leányvállalatnak jelenleg 520 munkavállalója van, közülük közel kétszázan Sopronban dolgoznak. Beszállító partnerei és a vendéglátóiparban betöltött szerepe révén a cég összesen hatezer ember megélhetéséhez járul hozzá Magyarországon, emellett helyi beszerzésének köszönhetően a magyar mezőgazdaság kiemelt partnere.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »