Ezt is megértük: több vakcinát tudnának beadni, mint ahányan jelentkeztek oltásra

Ezt is megértük: több vakcinát tudnának beadni, mint ahányan jelentkeztek oltásra

Szerdán fordult elő alső alkalommal, hogy a beadható vakcinák száma nagyobb, mint azoké, akik be akarják oltatni magukat – írja a Hotnews a hivatalos adatokra támaszkodva.

Persze, a „deficit” nem egyformán jelentkezik: azokba a központokba nem akarnak menni az emberek, ahol AstraZenecával oltanak.

Ennek oka nyilván a svéd-brit oltóanyag körüli negatív hírverés, miszerint vérrögképződést okoz az AstraZeneca, azaz kockázatosabb bevenni, mint a Pfizert vagy a Modernát. Hogy ez az állítás mennyire (nem) áll biztos lábakon, arról a napokban írtunk, itt olvasható az elemzés.

Hírdetés

Szerdán délelőtt országszerte 212.689 oltást tudnának beadni, azonban mindössze 180.732-en jelentkeztek.

Pfizerből 116.714 adagot tudnának beadni, melyre 169.852 jelentkező van.
Modernából 34.539 adagot tudnának beadni, melyre 8.671 jelentkező van.
AstraZenecából 61.436 adagot tudnának beadni, melyre 2.209 jelentkező van.

Szintén friss hír, hogy Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány országos koordinátora belátta, hogy az előjegyzési rendszer nem megfelelő, az időseknek, főleg a vidéken élőknek nehezen elérhető. Ezért bejelentette, hogy változtatni fognak az oltásra való előjegyzés menetén, hogy könnyebben hozzá tudjanak férni a vakcinához a falusiak is, akik az ország lakosságának közel felét teszik ki.

Gheorghiță egyébként úgy látja, hogy az oltakozási kedv növekvőben van, ezért bízik abban, hogy sikerül naponta a jelenleginél (70-80 ezer – a szerk. megj.) több embert beoltani majd. (hotnews.ro, hírszerk.)

Fotó: RF._.studio/Pexels


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »