Ezt is megéltük! Egy offshore-hátterű tajvani kezébe kerül a magyar húsüzem

Ezt is megéltük! Egy offshore-hátterű tajvani kezébe kerül a magyar húsüzem

A pápai húsgyár kijátszásával újabb lépést tett a Fidesz az élelmiszer-önrendelkezésünk végleges megfojtása felé – reagált Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa arra, ahogy az egyik legrégebbi húsüzemünket kiárusította az Orbán-kormány.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának jobbikos alelnöke által jegyzett közleményben leszögezi, a nemzeti párt felháborítónak tartja, hogy a pápai önkormányzat – az elmúlt évek pénzügyi mentőcsomagjai ellenére – a Pápai Hús Kft.-t egy offshore hátterű cég kezébe adhatja.

Hiába a milliárdos nagyságú állami segítség, a fideszes pápai városvezetés felelőtlen viselkedésének is köszönhetően a húsgyár egy olyan külföldi személy kezébe kerülhet, akinek magyarországi érdekeltségei egy olyan cégcsoporthoz köthetőek, melyek székhelye az offshore-paradicsom Brit Virgin-szigeteken található.

Magyar Zoltán szerint érdekes, hogy az ajánlatot tevő Tano Commerce Kft. annak a Primebase Group Limited nevű társaság tulajdonában van, mely a tajvani magyar kereskedőházat menedzseli. A szakpolitikus felháborítónak nevezte azt is, hogy ennek a partneri szerződésnek a részleteit a nyilvánosság elől teljesen elzárva kezelik, és csupán annyit tudni ennek költségeiről, hogy a „negyedéves díj a negyedéves tervben meghatározott összegben” kerül teljesítésre.

Hírdetés

Bizonyos kérdések így jogosan merülhetnek fel – fogalmaz Magyar Zoltán.

„Baráti vagy üzleti szívességből juttatja külföldi kézre a magyar kormány és a pápai önkormányzat az egyik legrégebbi húsüzemünket? Az ajánlattevő cég tulajdonosa, Liu Chi-Jen vásárolt-e letelepedési kötvényeket? Mekkora összegben állapodott meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Primebase Group Limiteddel a tajvani magyar kereskedőház létrehozásáról és működtetéséről?”

A Jobbik a fenti kérdésekre várja az azonnali válaszokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől. A párt követeli a kormánytól, hogy a jövendőbeli vevőtől – legyen az bárki – kérjen garanciát arra, hogy nem csak 2018. december 31-ig tartja fent a jelenlegi 650 munkahelyet, hanem hosszú távon szeretné működtetni a gyárat.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »