Ezt eredményezte a vasárnapi zárva tartás bevezetése

Ezt eredményezte a vasárnapi zárva tartás bevezetése

Meghátrálhat a kormány a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja: a kabinet arra számít, hogy a Kúrián elbukik Erdősi Lászlóné vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezése. Szakértők szerint egyébként a tilalom forgalomkiesést nem, csak a vásárlási szokások átalakulását jelentette.

Forgalomkiesést nem, csak a vásárlási szokások átalakulását hozta magával az egy éve bevezetett vasárnapi zárva tartás a külföldi áruházláncok szerint.

„A bevásárlások napja, a péntek és a szombat jóval forgalmasabb lett, és a hétfőnek is megnőtt a forgalma. Nagy változás még, hogy kevesebb számú vásárlás történt ugyan, de a vásárlás nagysága, a csomag, a vásárlási kosár mérete nőtt” – mondta Hevesi Nóra, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az egyik osztrák élelmiszerlánc nemcsak megtartotta vevőit, de forgalomnövekedést is elkönyvelhetett.

„A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény bevezetését követő egy év mérlege az, hogy a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre tevődtek át. A vállalat forgalma három százalékkal növekedett a 2014. évhez képest” – számolt be Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

A francia élelmiszerlánc tapasztalata azt mutatja, hogy a zárva tartás bevezetése óta a vevők tudatosabbak, és hétköznapra időzítik vásárlásaikat.

„Az akcióinkat elindítottuk már csütörtökön, ezért azt láttuk, hogy csütörtökön egyre többen bejönnek áruházainkba. Majd pénteken, szombaton és hétfőn, amikor újratöltjük a készleteinket. Már kora reggeltől tapasztaltuk áruházainkban a forgalmat, illetve megfigyeltük, hogy sokkal tervezettebben, tudatosabban jönnek be a vásárlók” – jegyezte meg Samu Zsófia, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.

A 2015. március 15-től hatályos vasárnapi zárva tartás ellenére öt és fél százalékkal nőtt a kiskereskedelmi piac, a kis üzletek forgalma viszont mindössze négy tized százalékkal emelkedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »