Ezt csúnyán besz@ptam

Van az úgy, hogy az ember hiteles forrásként kezeli a kollégái által posztoltakat. S ez nem védekezés, csupán megállapítás. Annál is inkább, mivel illik ugye tiszta forrásból dolgozni, s mindig felkutatni az eredőt. Hát így szaladtam bele abba a méretes nagy, ágaskodó xwfxgwfxcba, amire csak azért van némi mentségem (semmi sincs, vbt, ne hazudj!), mert túlságosan hihető volt.***

Az alapsztori ismeretes: a Schönherz Kollégium némely diákja afeletti bánatában, hogy ki tudja, vélhetően nem túl beszámítható állapotban, valóságos hiriget rendezett a kollégium falai és bútorzata ellen. (KLIKK IDE!)

Eddig minden tiszta és világos. S e folyamat logikailag tökéletesen illeszkedett az SzFE diákjai által megkezdett algoritmusba, noha maga a rombolás nem lett olyasformán ideologizálva, mint a színművészetisek egyetemfoglalása. Vélhetően anarchista felhangja sem volt a dolognak, talán csak annyi történt, hogy valakik aznap este túl sok lasztira itták a Lafit.

Igen ám (s most jön a publicista ajkára tökéletesen passzoló csöves kukorica), de ezzel egyidőben egy egyetemisták által működtetett, RPG-irónia szakos belső Facebook csoportban valaki megjelentetett egy posztot, bizonyos S. Ágnes nevében, aki profilja alapján a Semmelweis Egyetem hallgatója.

*

*

Amint ezt a cikk megjelentetése után tömegével érkező hallgatói kommentekből és privát üzenetekből megtudtam, maga a poszt csupán szatíra, amolyan gúnyolódó karcolat.Mint a hallgatók közölték, S. Ágnes sem valós személy, csupán egy álprofil.***

Miután tehát elolvastam kollégáim felháborodott posztjait, s megtaláltam az illető hölgy profilját is, megírtam a következő cikket:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Na, ide figyelj, Schönherz gyöngye!

Szeretnék számodra egynémely dolgot világossá tenni, ha már „szenyorként” magadtól nem jutottál el arra a szintre, hogy utánanézz ezeknek a bizonyos dolgoknak.

***

Miután kolégiumodban (egyelőre) ismeretlen tettesek szétverték a szobákat, te ezt posztoltad közösségi oldaladra, gondolom, a Schönherz Kollégium szobáit szétverő társaid nevében, és/vagy egyikeként azoknak, akik e tettet elkövették:

*

„Sziasztok,

többen kérdeztétek ma tőlem privátban, hogy mi szereplünk-e abban a bizonyos videóban. Nos, egyrészt ehhez semmi közötök. Másrészt pedig gondoljatok bele légyszi a Mi helyzetünkbe!

Sokaknak, akik schönherzesek, akik szenyorok, ez az egyetem a teljes életük. A kormány pedig másodjára veszi el tőlünk. Én azt gondolom, hogy teljesen érthető a düh, sőt, azok a helyében, akik szerint „szétverni egy szobát túlzás”, és képtelenek megélni ezeket az érzelmeket, elgondolkoznék, hogy igazi tagjai-e a közösségünknek.

Másrészt pedig egy szólásszabadságban élünk, ahol mindenkinek joga van a véleménnyilvánításhoz. Én azt gondolom, hogy mások véleménnyilvánításába belekötni nem illik, vagy ha úgy tetszik, egyenesen demokráciaelleneseég. Tessék, kimondtam. Talán sokan jobban éreznétek magatokat, ha ebben az országban diktatúra lenne, titeket is arra kérlek, hogy inkább nézzetek magatokba, mielőtt kritizáltok!

Az vajon hányakat zavar, hogy a Telex és más baloldali médiaorgánumok a lájkvadászatra használják a videót?

Gondolkozzatok el! Azoknak pedig, akik akik kiálltak mellettünk, nagyon szépen köszönöm!”

(sic!)

*

Először is, olyan hülye vagy, mint a seggem, de tényleg. És ne haragudj, ha túlságosan személyeskedőek, esetleg túl mosdatlanok számodra a szavaim, de az a fajta bunkó tudatlanság, ami körüllengi írásodat, magáért beszél, mi több, egyenesen ordít. Hogy „szenyorként” képtelen vagy a magyar  helyesírás szabályait alkalmazni, az egy dolog. Az még idővel elsajátítható, akár úgy is, hogy a Semmelweis Egyetemen, ahová jársz, beiratkozol valami anyanyelvi kurzusra. S itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megkérdezzem: amennyiben az egyetemi lét a teljes életed, miért a kollégiumot „ütöd”?

No, de!

Azt írod, hogy a kormány már másodjára veszi el tőled ezt a bizonyos egyetemi létet. Az SE hallgatójaként írod ezt. Egy egészségügyi tanintézmény hallgatójaként.

S ha ez még nem lenne elég, tetézed is az ökörségeidet azzal, hogy egyenesen ezt tartod normálisnak, mivel ugye demokrácia van, és szabad véleménynyilvánítás. S minden, ami ezt akadályozza, az szerinted demokráciaellenes.

Tehát mégegyszer: elismered, hogy Magyarországon demokrácia van, s biztos vagy benne, hogy demokráciában jogod van szétverni egy kollégiumi szobát.

Figyelj nagyon, mert most fogom levezetni, hogy miért vagy egy emeletes barom!

***

Hírdetés

Tehát!

1.

A Schönherz Kollégium fenntartója a magyar állam. Az a magyar állam, aminek te is része vagy, és én is része vagyok, és a szüleid is részei. Veled ellentétben azonban a szüleid és én adót fizetünk. A magyar állam ebből az adóból tartja fenn az intézményt, aminek lakója vagy.

Eddig értettél?

2.

Nomostésakkó! Van ugye, ez a bizonyos demokrácia, aminek a létét te magad is elismered. És ezzel válsz egy Isten barmává. Ugyanis! Ami számodra egy általad is működőképes demokráciának deklarált rendszerben tiltakozásként megadatik, az a polgári engedetlenség. Aminek az összes (ismétlem, az összes) társadalomtudós szerint a legfontosabb kitétele az erőszakmentesség. Valamint az, hogy a polgári engedetlenség elkövetői tisztában legyenek tetteik esetleges jogi szankcionálásának következményével.

Stimmt? Ha nem, akkor ugorj neki, és olvasd el újra!

3.

Mivel tetted erőszakos, így nem lehet polgári engedetlenség, s ez esetben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságába se tartozhat. Egyszerűen nem hivatkozhatsz rá, te ostoba “szenyorita”!

4.

Tetted tehát nem más, mint vandalizmus, nagy értékű károkozás, blábláblá. Egy olyan értékben, ami a köz tulajdona, s amely apád, meg anyád, meg az én adómból van fenntartva.

***

Mindattól függetlenül, hogy amennyiben én rendelkezhetnék sorsod felet, úgy kibasználak nemcsak a kollégiumból, de még az egyetemről is, hogy seggen csúszva érnél haza este 8 óráig, elmondom, mire számíthatsz!

1.

Az okozott kárt meg kell térítened. Azaz hát majd ugye szüleid közvetlenül kifizetik azt a kárt, amit te közvetett módon nekik okoztál. Esetleg diákhitelt veszel fel, de azt is a magyar állam adja. Vagy diákmunkával keresed meg rá a pénzt, már ha maradhatsz diák ezek után, csak sajna a diákmunka jogi és tárgyi feltételeinek megteremtése is a mindenkori magyar állam érdeme. Szóval többszörösen törlesztesz az államnak, és/vagy szüleidre lőcsölöd rá ezt a terhet, úgy, hogy az állam elleni akciód finanszírozásához az állam segítségét veszed igénybe.

2.

Kollégista ebben az intézményben már a büdös életben nem lehetsz, tekintve a kollégiumi szabályzat idevágó rendelkezéseit, valamint azt, hogy a HÖK elég szigorúan veszi az ilyen partizánakciókat.

3.

Viszont sokkal több időd lesz SE-hallgatóként elgondolkodni azon, hogy vajon a kormány a te tyúkszaros életedet akarja-e megkeseríteni a kijárási tilalommal, valamint az online oktatással, avagy pont hogy megmenteni próbálja úgy hogy a járvány a lehető legkevesebb emberáldozattal járjon…

***

Javaslom, hogy amennyiben mostantól rongálhatnékod támad, basszad a földhöz nyugodtan az akciósan hűségre vett mobilodat, vagy a ballagási laptopod.

De mielőtt bármit is teszel, keresd fel egy politológus hallgatótársadat, s kérdezd meg tőle, hogy melyek  a helyes demokráciaértelmezés alapjai? És akkor talán nem fogsz magadból bolondot csinálni.

() VBT ()

Kiemelt kép: Facebook

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Eddig a cikk, amit természetesen azóta töröltem.

Aztán az eredeti cikk törlése után 0,0000456 másodperccel kaptam egy üzenetet:

*

*

Most mit mondjak? Minden szavával egyetértek.

S ha most azt várná a kedves olvasó, hogy valami olyasmibe kezdek, hogy „ezzel bizony nem szabad viccelni, kisköcsögök”, akkor nagyon téved.

Én ugyanis kifejezetten jól szórakoztam saját átverésemen.

S a háttértörténet ismeretében azt kell mondanom, hogy akár készakarva, akár véletlenül jutott ki a poszt a csoportból, elsőrangú tükörnek bizonyult.

Először is magam számára.

Másodszor kollégáim számára (Vili bazmeg, nyugi, nem foglak megnevezni, de ezt jó mélyen bekaptuk).

Harmadszor pedig – s talán ez a legfontosabb – egész társadalmunk számára.

Gratulálok, BME-hallgatók (vagy akárkik is vagytok)! Ez szép munka volt!És könyörgöm, le ne álljatok! Mi, vén hímtagok, majd időnként jól odamondogatunk nektek, de ez ne zavarja meg azt a fajta kreativitásotokat, ami csak az igazán éles elmék kiváltsága!Respect!

(És köszönöm a leckét!)

() VBT ()Kiemelt kép: internet

The post Ezt csúnyán besz@ptam appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »