Ezt az OECD-országjelentést sem tesszük ki az ablakba

Ezt az OECD-országjelentést sem tesszük ki az ablakba

Most először készített a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az európai államokról olyan országprofilt, amiben a daganatos betegekkel foglalkoznak.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által Magyarországról készült országjelentés szerint hazánk az uniós átlag 69 százalékát költi a daganatos betegekre – írja a Napi.hu. Az OECD most először készített az európai államokról olyan országprofilt, amiben a daganatos betegekkel foglalkoznak.

Magyarországon a daganatos betegségekkel kapcsolatos összes költést 2018-ban 1372 millió euróra becsülték. Az egészségügyi kassza a daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött, míg az uniós országokban betegenként ez az összeg elérte a 326 eurót is.

A kiadások felét, közel 618 millió eurót a daganatos betegek ellátására fordították, a rákgyógyszerekkel kapcsolatos kiadások pedig ennek közel kétharmadát tették ki, ami az uniós átlag kétszeresét jelenti.

Hírdetés

A jelentésben kitérnek arra is, hogy

a magyar egészségügyben tapasztalható humánerőforrás hiány miatt a daganatos betegek ellátásában is jelentős területi egyenlőtlenségek vannak.

A regionális és megyei központokban hiány van onkológusból, radiológusból, az OECD szerint csak az Országos Onkológiai Intézet rendelkezik elegendő számú szakemberrel.

Felhívják az egészségpolitikusok figyelmet arra is, hogy fejlesztésre szorul a magyarországi palliatív ellátás is. Utóbbi ellátásban olyan betegek részesülnek, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben szenvednek, például daganatos betegek, végstádiumú szív- és tüdőbetegek. Az ellátás célja a betegek szenvedésének csökkentése, az életminőség javítása.

A cikk arra is kitér, hogy Magyarországon a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása (halálozási arányszám) is jócskán meghaladja az uniós átlagot, igazából a legrosszabb a vizsgált európai országok között.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »