Ezt az adatot nem rakják Orbánék a kirakatba

A beruházások volumene 20,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a második negyedévben, az első negyedévi 12,6 százalékos visszaeséssel együtt az év első felében 17,3 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az általános visszaesésen belül azonban a feldolgozóiparban – amelynek súlya több mint egyharmados – 11,1 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző négy negyedévi csökkenés után.

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint.

Elapadtak az uniós csapok

A csökkenést – az előző negyedévhez hasonlóan – az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette a legnagyobb mértékben – tette hozzá a jelentés.

Az előző negyedévhez hasonlóan a gépberuházások gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten stabilizálódtak – 0,1 százalékkal estek vissza –, elmélyült viszont az épületberuházások hanyatlása: az első negyedévi 24,4 százalékos csökkenés után 36,8 százalékkal maradtak el a tavalyi második negyedévtől.

Hírdetés

Az uniós források hiányának hatását jelzi, hogy a költségvetési szférában 53,5 százalékkal estek vissza a beruházások, míg a vállalkozásoknál 18,3 százalékkal, ám KSH szerint ott is elsősorban az állami tulajdonú vállalkozások visszafogott beruházásai miatt.

Az előző negyedévhez hasonlóan legnagyobb mértékben, 70,6 százalékkal a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás terén zuhant a beruházások volumene. Az ágazatban befejeződtek az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek, amelyek a tavalyi év második felében 40 százalékosnál is nagyobb emelkedést hoztak. A közigazgatás és védelem terén 37,4 százalékkal csökkent a beruházási aktivitás a tavalyi egész éves 38,9 és a 2015 negyedik negyedévi 82,3 százalékos növekedés után. Elsősorban az EU-forrásból történő közbeszerzések befejeződései miatt az oktatásban 12,9, a humán-egészségügyi és szociális ellátás területén 50,1 százalékkal estek a beruházások a második negyedében az egy évvel korábbiakkal összevetve.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene 65,0 százalékkal csökkent elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások befejeződése miatt.

Számottevően, 21,1 százalékkal emelkedett a beruházási teljesítmény a kereskedelemben, gépjárműjavításban, és részben a korábbi években elhalasztott fiókfelújításai következtében 15,6 százalékkal a pénzügyi, biztosítási tevékenység területén.

A sporttal kapcsolatos nagyberuházások jóvoltából 25,9 százalékkal nőtt a beruházási volumen a művészet, szórakoztatás, szabadidő kategóriájában a tavalyi egész éves 21,6 és az első negyedévi 27,1 százalék után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »