Ezt állítja a Reuters: Nem gyengült a szíriai orosz katonai jelenlét

Ezt állítja a Reuters: Nem gyengült a szíriai orosz katonai jelenlét

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hónappal ezelőtti csapatkivonási bejelentése ellenére lényegében nem csökkent az orosz katonai jelenlét Szíriában. Kevesebb ugyan a harci repülőgép, de több a támadó helikopter, amelyek alkalmasabbak arra, hogy közelről támogassák a szíriai kormánycsapatokat – állapította meg a Reuters hírügynökség.

Nem csökkent a logisztikai támogatás: az oroszok rendszeresen ellátják teherszállítmányokkal a hmeimimi (Nyugat-Szíria) légi támaszpontot Putyin március 14-ei bejelentése óta.

Az oroszok továbbra is használják a „Szíria Expressz”-re elkeresztelt tengeri útvonalat. Utászegységeket küldtek az Iszlám Állam terrorszervezettől visszafoglalt Palmüra városába, s napvilágot láttak jelentések orosz különleges egységek szíriai jelenlétéről. Mindez azt sugallja, hogy a Kreml mélyen belebonyolódott a konfliktusba, ellentétben a korábbi beismerésekkel.

„Nem történt lényegi csökkentés” – közölte Nick Larrinaga, az IHS Jane’s Defence Weekly katonai kiadvány szerkesztője. „Oroszország katonai jelenléte Szíriában most ugyanolyan erős, mint volt 2015 végén” – mondta.

Hírdetés

Putyin egy hónappal ezelőtti bejelentésével kicsit fel akart szabadulni a szíriai orosz katonai beavatkozás nyomán kialakult nyugati politikai nyomás alól, s alkalmat akart adni az agyonhasznált harci repülőgépek nagyjavítására – vélte a Reuters.

Ám azzal, hogy helyben továbbra is erős az orosz katona jelenlét, Moszkva jelzi: változatlanul befolyásoló tényező marad, támogatva Bassár el-Aszad elnököt, a Kreml legközelebbi szövetségesét a Közel-Keleten.

Továbbá: a Kreml biztosítani akarja , hogy a szíriai konfliktust célzó rendezési erőfeszítésekben is tényező maradjon. Moszkva a rendezési folyamatot kihasználja arra, hogy magát globális politikai tényezőnek mutassa, miután az ukrajnai válság miatt a Nyugat kiközösítette.

forrás: http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_es_a_vilag&hid=6099

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Hírek, Külföld, Valóság Tagged: Bassár el-Aszad elnök, Nyugat-Szíria, orosz vadászrepülőgépek


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »