Ezt a kardiót válaszd, ha látványosan fogyni akarsz

Ezt a kardiót válaszd, ha látványosan fogyni akarsz

Hiába áll a rendelkezésünkre a neten gyakorlatilag végtelen mennyiségű információ az egészséges életmódról, a sok egymásnak ellentmondó vélemény között nagyon nehéz kiigazodni. Arról is rengeteg tévhit kering, hogy a fogyáshoz vajon most akkor kell-e kardió, vagy sem, és ha kell is, akkor milyen. Nem minden kardióedzés teremtetett ugyanis egyformának: fogyás szempontjából az alábbiakra érdemes helyezni a hangsúlyt.

Ha megkérdezzük az embereket, hogy vajon milyen sportot kell űzni ahhoz, hogy fogyjunk, valószínűleg 10-ből 9 ember még úgy is a futást fogja mondani, hogy nem tettük hozzá: csak kardiósportot lehet megnevezni. Régóta tudjuk azonban, hogy a legjobb mozgásforma a fogyáshoz a magas intenzitású intervall edzés, vagyis a HIIT. Csakhogy ez nem a szó szoros értelmében vett kardió, és van, akinek nem is elég a fogyáshoz, bármennyit csinálja – írja a bien.hu.

Itt jön képbe az, hogy vannak, akiknek tényleg elég a súlyzós, esetleg magas intenzitású edzés, és vannak, akiknek bizony szenvedni kell a kardióval, ha eredményt szeretnének. Érdemes tehát meghatározni, hogy milyen mozgásforma az, ami a leghatékonyabb erre a célra – és ez továbbra sem mindenki számára a futás lesz.

Hírdetés

Az úszás egy méltatlanul elhanyagolt kardiovaszkuláris mozgásforma, a futás és a biciklizés mellett eltörpül azoknak a száma, akik rendszeresen űzik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy felnőtt fejjel azért ijesztő lehet megtanulni úszni, ráadásul hosszadalmas procedúra átöltözni, megszárítkozni, a klór pedig szárítja a bőrt. Főleg télen problémás a rituálé, amikor nagyon hideg is van odakinn. Pedig az úszás az egyik legjobb kardió, amit csinálhatsz: felpörget, jót tesz a szívednek, és még az ízületeidet is védi, hiszen a víz a testsúlyod 90 százalékát megfogja.

Érdekes, de az úszás, úszásnemtől és tempótól függően persze, akár kardió és erősítő edzés is lehet. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt felpumpálja a pulzusodat, másrészt a víz ellenállása tesz róla, hogy az izmaid is erősödjenek. Az úszás egy teljes testes sport, talán nincs is olyan nagyobb izomcsoport, amit ne mozgatna meg benne az ember. Ami a kalóriákat illeti, azokkal is jó helyen áll. Egy vékonyabb ember számára fél óra mellúszás 300 kalóriát éget, egy nehezebb ember pedig akár 350-450 kalóriáig is feltornázhatja magát. 

Szerencsére nem is kell túl sokáig a vízben lenned, ha el akarsz égetni néhány kalóriát: a fenti értékek ugyanis fél órára mérendők, ami bőven elég egy kezdőnek az első néhány hétben. Ha teljesen most tanulod az úszást, akkor heti háromszor harminc perc ideális lehet a kezdéshez. Olyan izmaidat fogod megmozgatni, amelyekről nem is tudtad, hogy vannak. 

És ha már a HIIT edzésekkel indítottunk: az úszásban is végezhetsz intervall edzést, rengeteg segédanyag van hozzá a neten. A lényeg az, hogy váltogasd a magasabb intenzitású úszásnemet és -tempót az alacsonyabbal, és fáradj el, amennyire csak tudsz. Ami az úszásnemeket illeti: egyértelműen a pillangó égeti a legtöbb kalóriát, de közel van még hozzá a mellúszás, a hátúszás, és a gyorsúszás is. Mindenki azzal a legjobb, amivel a leggyorsabb, így érdemes kikísérletezni, te miben leszel a legjobb a vízben.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »