Ezrével menekülnek a debalcevei katlanból

Ezrével menekülnek a debalcevei katlanból

Miközben élet-halál harcot vívnak az oroszpárti szeparatisták és az ukrán hadsereg Debalceve ellenőrzéséért, a civilek tömegesen menekülnek a városból.

Továbbra sem nyugszanak a fegyverek a kelet-ukrajnai Debalceve környékén, melynek visszafoglalásáért egy hete indítottak hadműveletet az oroszbarát szakadárok. A valaha 45 ezer főt számláló város mélyen beékelődik a szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe, de nem csak ezért stratégiai jelentőségű ez a terület. Vasúti csomópontként összeköti a két legfontosabb, a szakadárok ellenőrzése alatt álló iparvárost, Luhanszkot és Donecket.

Hírdetés

Egy héttel ezelőtt a donecki szakadárok dél felől, a luhanszkiak északról támadták az ukrán ellenőrzés alatt álló várost. A Euronews.com most megszólaltatta az ukrán 25. önkéntes zászlóalj parancsnokát, aki bízik a hadiszerencsében. Állítása szerint még közvetlenül nem kerültek összetűzésbe a szakadárokkal, azok ágyúkkal, aknavetőkkel és Grad rakétákkal támadták az állásaikat.

Özönlenek a menekültek

Közben az ukrán erők a Debalcevében maradt lakosság kimenekítésén dolgozik: a hétvégén egy nap alatt 700 embert sikerült evakuálniuk a városból. A menekülteket buszokkal szállították el, a konvojt az ukrán fegyveres erők és rendőrök kísérték el. Mindennek ellenére még továbbra is háromezren maradtak a városban. A Euronews.com tudósítója szerint jelenleg több száz autó várakozik az uszpenkai határátkelőnél, ők Oroszország felé hagynák el a háború sújtotta övezetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »