Ezrével állnak a magyar állam elleni ügyek Strasbourgban

Az EU tagállamai közül Magyarország ellen folyik a legtöbb eljárás a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EHCR) – írja a pozsonyi Új Szó. A bíróság jelenleg több mint 93 ezer folyamatban levő ügyet tart nyilván, ebből közel 10 ezret a magyar állam ellen nyújtottak be magánszemélyek vagy intézmények. Magyarországot e tekintetben csak a nem EU-tag Törökország és Ukrajna előzi meg, 23 ezer, illetve 19 ezer üggyel. A top10-ben Magyarország mellett három uniós tagállam van: Románia, Olaszország és Lengyelország.

Hírdetés

A magyar ügyek többségét a börtönviszonyok miatt megfogalmazott tömeges beadványok teszi ki – az összes eset közül mintegy 7000-et. Magyarországon ugyanis túlzsúfoltak a börtönök, nincs meg még a hazai rendeletben előírt, fejenként három, illetve nők és fiatalkorúak esetén három és fél négyzetméteres mozgástér sem, nemhogy az európai ajánlásnak megfelelő négy négyzetméter. Mivel ez ellentétes a kínzás és embertelen bánásmód tilalmával, az EHCR már több esetben is kártérítést ítélt meg fogvatartottaknak. Magyarország ugyanakkor a börtönviszonyokat leszámítva fennmaradó mintegy 3000 üggyel is az uniós tagállamok élvonalába tartozik.

Összehasonlításképpen: Szlovákiával szemben csak 231 beadványt tartanak nyilván. Szlovákiával szembeni ügyek közül a legismertebb talán a sterilizált roma nők ügye, a bíróság megállapította, hogy a szlovák intézmények megsértették a megfelelő tájékoztatás nélkül sterilizált nők jogait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »