Ezreket vernek át a csodamasinákkal

A több száz milliós bírságok ellenére ma is számtalan olyan gyógyító és egészségjavító hatásúnak hirdetett termék van a piacon, amely valójában sosem hozza a kívánt eredményt. A nemritkán százezrekért árult termékek által nem gyógyul meg a beteg, csak szegényebbé válik. A fogyasztókat minden tájékoztatás ellenére a megfelelő meggyőzéstechnikával könnyű befolyásolni, a probléma gyökere pedig valószínűleg az, hogy nem bíznak a hagyományos orvoslás hatásosságában.

Közel 500 ezer forintért vásárolt magának egy egyszerű masszázságyat a család egyik idősebb tagja, miután több ingyenes alkalom és termékbemutató után meggyőzték arról, hogy otthon is feltétlen szüksége van rá – mesélte lapunk egyik munkatársa. Mint kiderült, a cég minden héten más budapesti kerületbe vitte az ágyakat, ahol az érdeklődők ingyenes masszázst kaptak. Aki látszólag fogékony volt a csodamasinára, azt pillanatok alatt meggyőzték annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Mint kollégánk mondta, az egész család elhűlt, mikor hallották az esetet, hiszen az ágy messze nem ért volna félmillió forintot.

De ennél sokkal súlyosabb konfliktusforrást is jelenthetnek a meggondolatlan vásárlások, főleg ha egészségügyi területre lépünk. Ahogy azt a témával kapcsolatban Németh Erzsébet szociálpszichológus lapunknak kifejtette, manapság családon belül már az is gyakran előfordul, hogy valaki nem az egyébként orvos hozzátartozójához fordul segítségért, hanem inkább természetgyógyászhoz megy, vagy más, nem hagyományos módszert, terméket részesít előnyben, ami komoly feszültségeket is okozhat. A legfontosabb kérdés szerinte, hogy miért csökken folyamatosan az egészségügy presztízse és hitele, miközben az orvostudomány fejlődésével egyre több betegséget tudnak gyógyítani.

– Abban az időben – folytatta a szociálpszichológus –, mikor az orvosok még piócákat raktak az emberre, az orvostársadalmat rendkívüli módon tisztelték. Most pedig annak ellenére nincs a helyzet magaslatán, hogy a legkülönfélébb műszerek és eszközök állnak rendelkezésre, csökkent a hitelessége. Sokféle kutatás foglalkozik manapság azzal, hogy miért nem bíznak a betegek a hagyományos orvoslásban, és mi az oka, hogy nem hisznek az eredményességben – mondta a szociálpszichológus. Mint kiderült, ezekben a kutatásokban arra is kitérnek, hogyan dolgoznak azok a kuruzslók, akik betegek tucatjait tudják meggyőzni arról, hogy hozzájuk forduljanak. Ez ugyanis jelenleg is napi probléma.

Az érintés hatalma

– A vizsgálatok alapján kiderült, a betegek szerint az az igazán jó orvos, akinek van empátiája. Azokat tartják többre, akiről érzik, hogy odafigyelnek rájuk, megértik őket és foglalkoznak velük. A pácienseknek a vizsgálatok során a személyes kontaktus és a fizikális vizsgálatok is fontosak, amelyek során például meghallgatja, megérinti őket az orvos – fejtette ki Németh Erzsébet.

A szakértői vélemény alapján egyértelmű: komoly szerepe lehet annak, hogy egy eszközt hirdető cég miképpen kommunikál a lehetséges vevővel, mennyire empatikus, milyen odafigyeléssel válaszol a felmerülő kérdéseire. Ha ugyanis úgy érzik a páciensek, hogy megértik őket, és feltételezik, hogy segíteni akarnak rajtuk, akkor adnak a forgalmazó képviselője mint szakember szavára. A legtöbben nem is veszik észre, hogy manipulálják őket, és mivel nem tartják magukat hozzáértőnek, hallgatnak arra, akit annak könyvelnek el. Szakértőnek tűnni és így valamilyen szolgáltatást vagy terméket eladni pedig manapság nem nehéz, elég hozzá egy ügyesen megfogalmazott, tudományosnak látszó bemutatószöveg, személyes találkozó esetén pedig néhány oklevél és egy fehér köpeny.

A természetes a sláger

A már említett szimpátián túl a személyes kontaktus hiányában a kulcsszavaknak van kitüntetett szerepe. Németh Erzsébet szerint a társadalom egy része már tudatosan csak olyan termékeket vásárol, melyeken szerepel a „természetes” szó, vagy legalábbis valamiképpen elkülönülnek a hagyományos orvoslásban használtaktól.

– Ha valamit el akarnak adni, mindenféle csodálatos gyógyulásról számolnak be, ehhez képest komoly versenyhátrányban van a tudomány, hiszen ott nem bizonyító erejű, hogy valaki egyszer meggyógyult, míg az áltudományok esetében ezzel is százezreket lehet meggyőzni. A tudományosan igazolt gyógymódoknál, eszközöknél közölni kell, hogy hány emberen használták a kérdéses terméket, az alanyok milyen állapotban voltak és közülük hányan gyógyultak meg. Nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni, melyeket a különböző áltudományos módszereket hirdetőknek nem kell betartani, ők szinte bárhogy fogalmazhatnak – hangsúlyozta a szociálpszichológus.

Az áltudományos átverések ellen a szakértő szerint csak a társadalom egésze tudna védekezni, mégpedig azzal, ha megtiltaná, hogy tudományosan nem bizonyított hatású terméket hirdessenek. A lényeg az volna, hogy ugyanazt a követelményrendszert állítsák az összes egészségügyi termék elé, mint ami a hivatalos gyógyszerekkel szemben elvárás, erre azonban jelenleg nincs mód.

Hírdetés

Kihagyhatatlan ajánlatok

Bármennyire is igyekeznek különböző fórumok és a tudomány képviselői felhívni a figyelmet a hatástalan módszerekre, az emberek egy része újra és újra elmegy a termékbemutatókra, és ha elsőre még nem hisz a csábító ajánlatoknak, a harmadik, negyedik alkalommal már lehet, hogy igen. Manapság ilyen termékbemutatókon árulják például a már említett, több százezer, esetenként félmillió forintos masszázsfotelt és -ágyat is, a reklám szerint számtalan pozitív tulajdonsággal, és ha helyben megvásárolják, többféle ajándék terméket, például takarót vagy lepedőt is adnak hozzá. Természetesen ezek csak látszólag ingyenesek, valójában a vásárló a termék értékének többszörösét is kifizetheti. De a spórolás látszata és a kihagyhatatlan lehetőség csábítóan hat, sokan aláírják az előszerződést.

A termékbemutatókra vonatkozó törvények szigorítása, ahogy arról a napokban lapunk is beszámolt, évek óta téma a pártok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a békéltető testületek között. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján szükség lenne a reklámtörvények megváltoztatására és annak támogatására, hogy a vásárlók élhessenek a 14 napos elállási jogukkal. Emellett tiltani kellene a megtévesztő kedvezmények alkalmazását – ilyen például az ajándéksorsolás – és a helyszínen közvetített fogyasztói hiteleket is. A törvénymódosításokat az Országgyűlés a KDNP reményei szerint már novemberben elfogadhatja.

A termékbemutatók mellett a megtévesztő reklámokkal is gyakran becsapják a fogyasztókat, valószínűleg többeknek került egy idősebb használt autó árába az a lézeres karkötő is, amelynek az árusító szerint számtalan egészségre előnyös hatása van – írta a Blikk. Az átverés lényege egy olvasó szerint, hogy az embereket egy úgynevezett Quantum-testelemzésre hívják, melynek során mindössze egy percig kell a kezüket egy egérszerű eszközön tartani, míg a számítógép „dolgozik”. Az eszköz elvileg mér tüdőkapacitást, húgysav-, vizeletfehérje-, vérzsír- és koleszterinszintet, továbbá a csontritkulás mértékét is, bár az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint ez egyértelműen hazugság, hiszen nincs olyan gép, amely ennyiféle laborvizsgálatot helyettesíthetne – írta a lap. Mégis, a rossz eredmények után 500 ezer forintért árulják a karkötőt, akinek pedig nincs ennyi pénze, annak hitelt ajánlanak fel.

Kibúvó a büntetés alól

Sok termék forgalmazója nem is büntethető, mivel a hirdetésben végig feltételes módot használ, vagyis nincs egyértelműen kijelentve, hogy az eszköznek gyógyító hatása van, csupán annyit írnak, hogy például egészségjavító hatásai lehetnek. Ilyen termék például a tudományosan nem bizonyított hatású Laser-Home lézerkészülék, amely „hatással lehet a koleszterin- és trigliceridszintre, csökkentheti és megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, növelheti az oxigénbevitelt, így javíthatja az agy és egyéb szervek vérellátottságát”. Mindezt persze szigorúan feltétes módban. Az egyébként 58 990 forintért az interneten árult terméket egy győri rendelőben a Blikk információi szerint 230 ezerért ajánlották a betegeknek.

A termék internetes leírása a legkitűnőbb példája annak, hogyan manipulálnak ezek a hirdetések. A szöveg szerint: „Szív- és érrendszeri megbetegedése van? Fáj a feje? Szédül? Cukorbeteg? Ízületi probléma! Szeretnének egészségesebben élni? Szeretnének örök fiatalok maradni? Ha igen, akkor mindenképpen ajánljuk…” Hát ki ne szeretne egészségesebben élni, sőt mi több, örökre fiatal maradni? Ezek a kérdések azért igen manipulatívak, mert csak egyféle válasz adható rájuk, aminek következménye a vásárlás kell, hogy legyen.

A GVH hiába bírságol

Számtalan hasonló termék létezik, néhányat már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is komoly büntetésekkel sújtott. Lapunkat arról tájékoztatta a szervezet, hogy tavaly 70 millió forintos bírságot szabtak ki az Euro Telemarketingre, mivel a döntés szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Terramagon +7 elnevezésű mágnesterápiás készülék népszerűsítése során. A terméket orvostechnikai eszközként forgalmazta és reklámozta anélkül, hogy a vele szemben támasztott jogszabályi követelményeknek megfelelt volna. Valótlanul állították, hogy a használattól a szervezet belső egyensúlya helyreáll, segít a fáradtság legyőzésében, baleset-megelőző hatása van, és a sportteljesítmény fokozására is alkalmas.
A GVH tájékoztatásában kitért rá: orvostechnikai eszközökkel kapcsolatban eljárás zajlik a BioLabor Biofizikai és Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel szemben, mivel az EMOST Redox 1.1. elnevezésű termék népszerűsítése során valószínűleg valótlanul állították, hogy a termék alkalmas az emberi szervezet működési zavarai és rendellenességei gyógyítására.

A rákbetegeket sem kímélik

A GVH szerint a daganattal küzdők a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak, mivel végső elkeseredésükben könnyen meggyőzhetők bármilyen termék hatásosságáról. Annak pedig súlyos következményei lehetnek, ha valaki visszautasítja a hagyományos kezelést valamilyen „természetes” készítménytől várt gyógyító hatás miatt.

Lapunknak korábban Váczi Attiláné mesélt arról, rokonával együtt hogyan küzdöttek a rákkal, ám míg ő kemoterápiát kapott, addig azt rokona a betegség kiújulását követően már nem vállalta. Mint mondta, helyette a Culevitet kezdte szedni, mert azt ígérték neki, attól majd meggyógyul, de nem így lett. Kétóránként kellett bevennie négy szemet a termékből, így a 180 darabos, 5200 forintos kiszerelés négy napra volt elég. Fél év után vált nyilvánvalóvá: a több százezer forintért vásárolt Culevit nem segít, de addigra már operálhatatlanná vált. A GVH az év elején 25 millió forintos bírságot szabott ki a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-re, mert termékének reklámozása során azt állította: a betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító hatása van, ezzel pedig jogsértést követett el. A büntetés ellenére a terméket a mai napig árulják.

Hozzájuk hasonlóan valószínűleg a Bio-Herb Kft.-t sem teszi tönkre az az 1,3 millió forintos bírság, amit a 105-Deuterium Water Balance nevű terméke miatt kapott, amelynél nem tudták elfogadhatóan alátámasztani, hogy bármiféle gyógyhatása lenne. Az ivóvizet a cég a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával népszerűsítette, a versenyhivatal pedig úgy ítélte meg, hogy a daganatos betegségek ellen küzdő szervezet ajánlása miatt a betegek azt gondolhatták, hogy kedvező hatású a rákos megbetegedések ellen, alkalmas lehet azok megelőzésére és gyógyítására. A víz azonban egyszerű, közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.
Az ügy érdekessége, hogy a hatóság ugyan a Bio-Herb és a Magyar Rákellenes Liga felelősségét is megállapította, az egyesülettel szemben nem látta indokoltnak bírság kiszabását. A GVH egyébként a Preventa vizek miatt is kiszabott egy 30 milliós büntetést, a cég szerint a termék daganatellenes hatásával kapcsolatban tizenhat éve folytatnak intenzív kutatásokat. Több ízben kezdeményezték a víz törzskönyvezését és gyógyszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését, de ezt megfelelő bizonyítékok híján mindig elutasították.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »