Ezreket foszthat meg a munkájától az új törvénymódosítás

Elérte az államosítás a szociális szövetkezeteket is  – mondta a Hír TV-nek Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke.

A nyári törvénymódosítás szerint az eddig jól működő társulásokba kötelező bevonni önkormányzatot illetve karitatív szervezetet. A legtöbb szövetkezet ugyanakkor ezt nem akarja, így inkább megszűnik vagy átalakul, ezzel pedig kétezer ember veszíti el munkáját.

A szociális szövetkezetek egyébként hátrányos helyzetűeket, munkanélkülieket, illetve megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A tagok hozzák létre, szavazva döntenek az ügyeikről. Mindenkinek egyforma, azaz egy szavazata van, és bevételük az általuk megtermelt javakból származik.

Hírdetés

A szervezet országos elnöke államosításról beszél. „Van 3000 szociális szövetkezet és van 260 olyan szociális szövetkezet, amit a belügyminisztérium hozott létre, önkormányzati taggal, közfoglalkoztatásra. És tulajdonképpen ezt a modellt akarják az összes 3000 szociális szövetkezetre rányomni” – hangsúlyozta Németh László.

http://mno.hu/

A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a közfoglalkoztatás pedig nem önfenntartó, állami támogatásra szorul. Ezért – az önkormányzatokon keresztül – az állami befolyás mindig ott lesz a szociális szövetkezetekben.

http://mno.hu/

Németh László úgy véli, a receptnek van még egy fő összetevője: uniós milliárdokhoz juttatni a haverokat. „A médiában elég nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a Farkas Flórián féle Híd a Munka Világába, illetve az ESZOSZ kapott – a Farkas Flórián ötmilliárdot, az ESZOSZ hárommilliárdot – és mind a kettő közfoglalkoztatásra kapta. Tehát az EU-s pénzeket átcsatornázzák a politikai közfoglalkoztatás pénzeibe, meg a saját klientúrájának a finanszírozásába, és ugye lehet tudni, hogy egyetlenegy munkahelyet sem hoztak létre” – mutatta rá Németh László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »