Ezrek tüntettek vasárnap a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére

Ezrek tüntettek vasárnap a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére

Ezrek tüntettek vasárnap – idén immár a tizenötödik alkalommal – békésen Fehéroroszországban a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére Aljakszandr Lukasenko államfő távozását követelve.    

A tüntetők Minszk lakónegyedeiben gyülekeztek, onnan vonultak a történelmi vörös-fehér-vörös zászlók alatt a tiltakozó menetekre Éljen Fehéroroszország! jelszót skandálva. Az AFP francia hírügynökség a résztvevők létszámát több tízezerre becsülte.

A közösségi portálokon több felhasználó videofelvételeket is megosztva arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel. Fehéroroszország más városaiban – így Barauljaniban, Zaszlaujében és Navapolackban – is tüntetéseket tartotta Lukasenko lemondását követelve.

A belügyminisztérium és a hadsereg több száz egyenruhás tagja vonult fel Minszkben, rabszállító és páncélos járművekkel, vízágyúkkal. A főváros nagy terein fémkordonokat állítottak fel – jelentette a Telegram hírtelevízió.

Hírdetés

A hatóságok korlátozták az internetszolgáltatást, és több metróállomást bezártak, hogy megakadályozzák a tömeggyűléseket.

A vasárnapi tüntetés hivatalos elnevezése “Fasizmus elleni menet” volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenko a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket.

Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenko 31 éves festőművészt november 11-én rendvédelmiek az utcán bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Lukasenkót az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. Ezeket a választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenko ellen. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. Lukasenko nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »