Ezrek tüntettek az "alkoholmérgezettre" vert festő halála miatt Fehéroroszországban

Ezrek tüntettek Fehéroroszországban pénteken, miután életét vesztette egy tiltakozó, aki egy verekedést, illetve hatósági előállítását követően a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe.

A 31 éves festőművészt, Raman Bandarenkát agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították szerdán éjjel kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

Szerda éjszaka civil ruhás emberek jelentek meg a kormányellenes aktivisták körében népszerű, "Változás terének" nevezett helyszínen, és letépkedték a tüntetők által használt fehér-piros-fehér szalagokat – az ellenzéki nemzeti zászló színeit – az épületekről. Verekedés tört ki, amely után Bandarenkát a civil ruhások magukkal vitték. A férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról szállították kórházba azzal, hogy "a verekedés során megsérült".

Az orvosi jelentésbe azt írták, hogy a festő alkoholmérgezéssel került be az egészségügyi létesítménybe. Ezzel szemben névtelenül nyilatkozó orvosok szerint az áldozat vérében nem találtak alkoholt, és már kómás állapotban szállították be a kórházba – írta a tut.by független fehérorosz hírportál.

Alesz Bjaljacki, a Vjaszna emberi jogi szervezet vezetőjének nyilatkozata szerint Bandarenkát már előállítása után a rendőrségi furgonban brutálisan megverték.

Hírdetés

Az ügyben nyomozást indítottak.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető felhívására pénteken százak gyűltek össze Minszkben, hogy néma csendben emlékezzenek meg elhunyt tüntetőtársukról. A tüntetők a fehérorosz főváros számos sugárútján élőlánccal fejezték ki a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket. Más városokban is hasonló megmozdulásokra került sor.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren elítélően nyilatkozott a minszki rezsim kegyetlenségéről, és a haláleset fölötti megrökönyödésének adott hangot. Az Európai Unió az eset nyomán újabb szankciókkal fenyegette meg Fehéroroszországot.

A tüntetések augusztusi kezdete óta legalább négyen vesztették életüket a megmozdulások vagy a hatósági előállítások során. Az elmúlt hónapokban tiltakozók ezreit vették őrizetbe, és többtucatnyi embert kínoztak meg fogva tartásuk során.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések, az ellenzék szerint ugyanis Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását. A tiltakozók az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, új választás kiírását követelik. Az Európai Unió a Cihanouszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehérorosz társadalom legitim képviselőjének.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »