Ezrek tüntettek a Népszabadság mellett

Ezrek tüntettek a Népszabadság mellett

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a korrupció ellen tüntettek vasárnap délután Budapesten az LMP, az Együtt és a PM szervezésében.

Több ezren gyűltek össze az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hogy a sajtószabadság mellett álljanak ki.

A Lopják a szabadságunk! – Repüljenek! névre keresztelt demonstráción felszólalt Jávor Benedek, a Párbeszéd nevű baloldali kispárt európai parlamenti képviselője, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Hargitai Miklós, a Népszabadság munkatársa.

Juhász Péter köszöntötte a demonstráció több ezer résztvevőjét, akik az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Városháza utcáig, a Belvárosi Ferences templomig foglalták el az úttestet. 

Az Együtt alelnöke után Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szólalt föl. Ő főként a „Magyarországot átitató korrupcióról” beszélt. Hangsúlyozta: Magyarországon a korrupció nem a kormányzás sajnálatos mellékterméke, hanem „maga a rendszer”, a szisztémát pedig mára szinte tökéletesre csiszolták a felügyeleti szervek átalakításával. Szóba került Rogán Antal, Szijjártó Péter és Németh Szilárd – a legnagyobb ellenszenvet utóbbi váltotta ki az egybegyűltek körében, számolt be róla a Hír TV tudósítója. 

Ezután Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója beszélt a lap bezárásának körülményeiről, megjegyezve, hogy szokatlan számára, hogy egy színpadon kell állnia, nem pedig beszámolnia egy tüntetésről, de mivel nem hagyják, hogy írjanak, ezért most beszélniük kell – fogalmazott. Hozzátette: „1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn-kormány indította ellenem, és azóta az összes létező kormány beperelt, és mindig korrupciós ügyekkel. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez bolsevista műhely.”

Őt Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke váltotta. A magyar társadalom rákjának nevezte a korrupciót, hangsúlyozva, hogy közel a halál, noha törvények sorával garantálni lehetne az elszámoltathatóságot, megköthető volna a politikusok keze. „Lehet hogy 2018 az utolsó kelehetőség hogy ezt a rendszert meg lehessen dönteni demokratikus választásokon” – fogalmazott.

A második Orbán-kormány idején ugyanitt, a Szabad sajtó útján tüntetett többször is a Milla Egyesület, amely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoportból alakult, a médiatörvény elleni tiltakozásként. A demonstráció idején számos lezárás volt a belvárosban, emiatt a sok helyütt komoly fennakadások alakultak ki a közlekedésben.

Juhász Péter felszólította az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán Viktor megjelenik, fütyüljék ki. És tegyenek így október 23-án a Kossuth téren is, ahol a miniszterelnök beszédet fog mondani. „Egy füttyszó. Nem kell az Orbán takarodj! Egy füttyből mindent érteni fog” − mondta.

A Fidesz nem látja

A Fidesz szerint Magyarországon Nyugat-Európa számos országánál jobban érvényesül a tömegtájékoztatás. Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke azt mondta, nem látják, hogy ki ellen irányul az ellenzéki pártok és civilek tüntetése. A kormánypárti politikus azt mondta: a Népszabadság megszűnését követően is két ellenzéki lap maradt a piacon, amelyek nagyobb példányszámban jelennek meg, mint a két másik kormánypárti lap.

A kormánypárt közleményben is reagált, e szerint a Népszabadság jövőjét az MSZP mostani és korábbi vezetői lopták el, akik nemcsak arra voltak alkalmatlanok, hogy az országot kormányozzák, hanem még arra is, hogy a saját pártlapjukról gondoskodjanak.

A Fidesz szerint a szocialisták a kormányzásuk alatt is hagyták, hogy a Népszabadság veszteségeket termeljen, majd 2015-ben lemondtak róla és eladták. Az új piaci tulajdonos tavaly felajánlotta a lapot megvételre az MSZP-nek, de a pártnak nem kellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »