Ezrek lehetnek még a romok alatt: megrázó felvételek a törökországi és szíriai földrengésről – KÉPGALÉRIA

Ezrek lehetnek még a romok alatt: megrázó felvételek a törökországi és szíriai földrengésről – KÉPGALÉRIA

Szinte példátlan erejű földrengés rázta meg Törökországot és a szomszédos Szíriát hétfőn hajnalban. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik, legalább ezer holttestet már azonosítottak a hatóságok, de számuk, félő, még nőni fog. 

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali dél-törökországi földrengéseknek – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem (AFAD) központjában tartott sajtótájékoztatóján. A rengés következtében legalább 2818 épület omlott össze Törökországban, miközben 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik. Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Mindeközben Szíriában is épületek százai dőltek romba, de a halálos áldozatok pontos sázmát egyelőre csak megbecsülni lehet. Az arab állam egyébként is összeomlás szélén táncoló közigazgatása most óriási bajban van. Információk egyelőre csak a kormányerők által ellenőrzött régiókból érkeztek. A SANA szíriai állami hírügynökség azt közölte, hogy a földrengés áldozatainak száma elérte a 371-et.

Damaszkusz legutóbb azt tudatta, hogy az ország kormányerők által ellenőrzött, Törökországhoz közeli északnyugati térségében 248 halálos áldozata volt a hajnali földrengéseknek, és már több mint 700 sérültről tudni.

Félő, hogy a katasztrófavédelem nem tud elegendő egységet kiállítani a mentési munkálatokra. Szíria lázadók ellenőrizte térségében  a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) szerint több mint 221 halott mellett legkevesebb 600 súlyos sérültről is tudnak Aleppó és Idlib térségében.

Hírdetés

Északnyugat-Szíria katasztrófa sújtotta övezetté vált”

– jelentette ki az SCD egyik munkatársa a sajtónak.

Hamíd al-Kutáni, a szervezet idlibi munkatársa azt mondta, a kórházak zsúfolásig tele vannak sérültekkel.

Megrázó képek a természeti katasztrófáról:

További felvételekért kattintson képgalériánkra! Figyelem: felkavaró tartalom!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »