Ezért szállta meg a NAV kedden a Zsolnayt

MTI nyomán

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. székhelyén kedden megtartott NAV-vizsgálat lehetséges okairól írt csütörtökön két pécsi hírportál.

A Pécsma.hu – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – azt írta, hogy “ismeretlen elkövetők csomagtartóban lophattak ki porcelánokat a pécsi gyárból, és valószínűleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emiatt csapott le kedden a manufaktúrában”.

A hírportál informátora szerint “nem egyszeri alkalom volt, hogy nem hivatalosan, különböző helyekre csomagtartóban szállítottak nagy értékű porcelánt”, hozzátéve, hogy “egyes vélemények szerint ezzel költségvetési csalás bűntettét követhették el, mert így elkerülhették az adó megfizetését”.

A Pécsiújság.hu értesülései szerint a hírportál által meg nem nevezett kisrészvényes volt az a feljelentő, aki költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt fordult a pénzügyi nyomozókhoz.

A hírportál úgy tudja: “az illető azért szánta el magát a lépésre, mert megelégelte azokat a tudomására jutott dolgokat, amelyek – szerinte – átlépték a törvényesség határát”.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense aznap az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A pécsi önkormányzat szintén kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: “volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének”, talán ez a történés is mutatja és érthetővé teszi, miért volt szükség korábban a cég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére.

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva kedden azt mondta, értetlenül állnak a vizsgálat előtt, amelyet megfélemlítési kísérletként értékelnek.

Az igazgatóság elnöke akkor megjegyezte, hogy a vizsgálatnak közvetlen köze lehet a pécsi városvezetéshez, amely miatt jogi lépések – köztük feljelentés – megtételét tervezik, ennek részleteiről azonban többet nem kívánt elárulni.

A Pécsiújság.hu csütörtökön arról is beszámolt, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken esedékes közgyűlésén “újabb csörtére kerülhet sor a többségi tulajdonos és a város között”.

A hírportál úgy tudja, létezik egy olyan forgatókönyv, amely szerint kizárni tervezik a város által delegált tagokat a cégből.

“Ha ez megtörténik, az önkormányzat ugyan jogorvoslatot kérhet, annak elbírálásáig azonban több hét, akár több hónap is eltelhet, és addig nélkülük is hozhat a főtulajdonos stratégiai döntéseket – akár a gyár elköltöztetéséről is” – olvasható a cikkben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »