Ezért remeg hó végén a pedagógusok keze – itt vannak a hiányzó milliárdok

Ezért remeg hó végén a pedagógusok keze – itt vannak a hiányzó milliárdok

Szerda óta most már minden magyar állampolgár számára egyértelmű, hogy a magyar közoktatás működésképtelenné vált. A leépülést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) életre hívásával szokás magyarázni, de vajon miért született meg a KLIK? Hát persze, hogy a pénzért – illetve annak eltüntetése végett.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője „Korrupcióinfó II: Ellopták az oktatási reformot!” címmel tartotta meg hagyományteremtőnek szánt sajtótájékoztató-srozatának második részét csütörtökön, a Lázár János-féle Kormányinfó előtt.

Hadházy elöljáróban hangsúlyozta, azért tartja szükségesnek a Korrupcióinfó II.-t, hogy

„tudja meg mindenki, minden tanár, diák és szülő, hogy miért alakult ki ez az ostoba adminisztráció, ez az ostoba tanterv, ez az ostoba minősítési rendszer”.

Ennek az oka, az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés biztosítása.

Az oktatási reformot egyszerűen, módszeresen, szisztematikusan, előretervezett módon ellopták

– fogalmazott az ökopárt politikusa.

A lehívott EU-s forrásokból minimum 30 milliárd forintot költöttek oktatási reformokra, ebből szórtak szét tíz- és százmillió forintot alibi cégek között, nagyon sokszor alibi feladatokra. A cél tehát nem a minőségi oktatás kialakítása, hanem bizonyos cégek helyzetbe hozása volt, Hadházy szerint.

Három szervezet használhatta fel ezeket a forrásokat (ezek mind az Emberi Erőforrások Minisztériumának <Emmi> háttérintézményei):

az Oktatási Hivatal,

az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet,

és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Négy projekt mentén zajlott le az Orbán-kormány oktatási reformja:

„átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” – 3,5 milliárd forintért,

„pedagógusképzés támogatása” – 11,5 milliárd forintért,

„XXI. századi közoktatás” – 6 milliárd forintért,

„köznevelési reformok operatív megvalósítása” – 4 milliárd forintért.

A Közbeszerzési Értesítők szerint ezeket a célokat igen tágan és nagyvonalúan értelmezték:

1. Szakértői napok

Hírdetés

A fenti állami oktatási hivatalok közbeszerzési eljárásokon vásároltak szakértői napokat, szakértői kapacitást, annak érdekében, hogy az oktatási reformok (is) „működjenek”. Ezek egyes esetekben elérték a napi 80 ezer forintos díjazást is –

azaz azt a reformot, amely ellen a tegnap demonstráltak országszerte a pedagógusok, olyan szakértők alkották meg, akik naponta 80 ezer forintot kaptak a munkájukért

– fogalmazott Hadházy.

Egy példa:

a 2014 előtt még nem létező, az Opten adatbázisa szerint egyetlen alkalmazottat foglalkoztató Merkel Konzulent Zrt. nyerte el az Oktatási Hivatal „Megbízási keretszerződés szakértői kapacitás beszerzésére az Oktatási Hivatal kiemelt projektjei keretében” elnevezésű közbeszerzési kiírását.

A szerződés értéke 564.566.929 forint – és többek között az alábbi területeken vállalta a szakértői tevékenység ellátását, mint folyamatmenedzser, közoktatási szakértő, tutor, képzési asszisztens, stb., összesen 9.912 szakértői napon keresztül, így egy nap 56.958 forintra jött ki.

Nem rossz – de ez csak egy cég.

2. Vizsgafeladatok:

Az Oktatási Hivatal ilyen beszerzéseket is kiírt:

„Az érettségi vizsgához kapcsolódó feladatírás megvalósítása a TÁMOP-3.1.8-09/1-2010-0004 kiemelt projekt keretében”.

Az Ajánlattevő feladata 17 vizsgatárgyból összesen 1.700 db, az érettségi vizsgakövetelményeknek megfelelő feladat készítése az írásbeli vizsgarész feladatsoraihoz.

A 21.250.000 forint értékű kiírást a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány (HTTP Alapítvány) nyert el, amely (a honlapja szerint) nevében is felvállaltan a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztését tűzte ki zászlajára… (osszunk gyorsan: 21.250.000/1.700=12.500 – azaz egy feladat 12.500 forintot ér – legalábbis nekik).

De ilyenekből is volt több példa.

3. Ajándéktárgyak:

Miközben „a hónapvégén remegő kézzel kotorásznak a pedagógusok a pénztárcájukban” az Educatio Kft. kiírt egy közbeszerzést „Reklám,- ajándéktárgyak tervezése és kivitelezése” címen, annak érdekében, hogy például 175 darab fehér pólóval, 13.600 darab tollal segítség a nagy magyar oktatási reformot.

Ennek összértéke 22.726.960 forint volt. Több hasonló projekt futott – csak hogy mindenkit megnyugtassunk.

4. Helységbérletek:

Itt is egy példa:

a Localfixer Kft. egy nagyon fontos munkát, dekódolást végez:  azaz a gyerekek által megírt felmérő feladatokat digitalizálja. A probléma az, hogy nincs telephelye, így az Akadémia utcában (az Emmi épületével szemben – nem vicc) bérelnek nekik 4 hónapra irodát a munkavégzésre – 13 millióért.

A Király és Novotny Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szintén helységbérleti keretszerződést kötött az Oktatási Hivatallal, ” kiemelt uniós projektjei keretében lebonyolítandó képzésekhez és vizsgákhoz kapcsolódó terembérleti igényének biztosítására” (61 millió forint – 2015. 09. 30.), illetőleg „kiemelt projekt munkafolyamatai során megszervezésre kerülő képzések, vizsgák és egyéb rendezvények terembérleti igényeinek biztosítására” (58 millió forint – 2015. 09. 30.).

S akkor komolyan azon merengünk, hogy miért van szükség a KLIK-re?!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »