Ezért nem tudunk takaró nélkül aludni

Ezért nem tudunk takaró nélkül aludni

Hamarosan megérkeznek a forró nyári napok, és velük együtt a forró nyári éjszakák is. Biztosan sokaknak ismerős az érzés, hogy annyira melegük van, hogy alig tudnak elaludni, de mégsem képesek lemondani a takarójukról. Vajon miért van ez így?

Az emberi szervezet belső hőszabályzó rendszere felelős azért, hogy a test ne hűljön ki, vagy ne melegedjen túl. Amikor mélyen alszunk, ennek a rendszernek az ébersége csökken, emiatt van szükségünk takaróra. A textil ugyanis segít, hogy a testhőnk stabilan a megfelelő szinten maradjon – írja a Házipatika.com.

A testünkben termelődő szerotonin hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen a kedélyünk, és nyugodtak maradjunk. Amikor stresszelünk vagy szorongunk, nehéz elaludni, de ha betakarózunk, a szerotonin szintje megemelkedik a szervezetünkben, és automatikusan megkönnyebbülünk. A takarók egyfajta mikroklímát hoznak létre: egy olyan “szektort”, amin belül a hőmérséklet viszonylag keveset változik. Ez felmelegíti a bőrünket, és különböző környezeti faktorok, amiktől kihűlhetünk, kevésbé hatnak ránk. Emiatt aztán gyorsabban elalszunk, az álmunk nyugodtabb, az alvásunk jobb minőségű lesz.

Hírdetés

A takarók emellett egyfajta biztonságérzetet is adnak. Gyerekként sokan félnek a sötéttől, emiatt nehezen alszanak el, és ilyenkor a kicsik egyik legjellemzőbb reakciója, hogy nyakig betakaróznak, amitől máris védettebbnek érzik magukat. Ez az érzés a felnőttkorba is elkísér minket, így aztán automatikusan magunkra húzzuk a takarót minden este.

Nem véletlen az sem, hogy a súlyozott takarók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kutatások szerint segíthetnek a szorongással, álmatlansággal küzdőknek, sőt, még az autisták számára is pozitív hatású lehet a használatuk. A takarók által gyakorolt enyhe nyomás nyugtatja az idegrendszert, fájdalomcsillapító, illetve kedélyjavító hatása is lehet.

Alkalmazását javasolják arthritisszel, krónikus fájdalommal, depresszióval, szorongásos zavarokkal küzdőknek is. Kétéves kor alatt viszont nem ajánlják a súlyozott takarókat, illetve az asztmások, alvási apnoétól, klausztrofóbiától szenvedőknek is okozhat problémát egy ilyen ágynemű. Mindenki más számára biztonságosak. Azt, hogy kinek milyen súlyú takaró a leginkább megfelelő, az életkor, illetve a testsúly határozza meg.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »