Ezért nem nézhetjük magyarul az Eb közvetítéseit

Ezért nem nézhetjük magyarul az Eb közvetítéseit

A jegyvásárlás bonyodalmai után most az itthon maradt focirajongók dühönghetnek, akik a televízió képernyője előtt szeretnék élvezni akár egyedül, akár társaságban az Eb legjobb pillanatait. Az M4 ugyanis nem közvetít(het)i Szlovákia területén a bajnokság mérkőzéseit. Miért?

 

Az MTVA magyarországi közszolgáltató hivatalos állásfoglalása szerint az általuk megvásárolt műsorszórási jog az Eb-vel kapcsolatban csak Magyarországra vonatkozik. Ez nem lett volna probléma, ugyanis az UEFA beleegyezett volna a határon átnyúló közvetítésbe is, amennyiben az érintett fél (esetünkben Szlovákia) azt engedélyezi.

 

Szlovákia azonban elutasította a bilaterális (kétoldalú) megállapodást. Ennek következtében közel fél millió felvidéki magyar vesztette el a lehetőséget, hogy anyanyelvén halgassa a sportközvetítést a Labdarúgó Európa-bajnokságról.

 

Nem sokat váratott magára a reakció: ma létrejött egy facebook-csoport Mondj NEM-et a kódolásra néven, ami a magyar műsorszórás korlátozása miatti tiltakozást szeretné kifejezi. A csoport néhány órás fennállása óta is már másfél száz lájkot gyűjtött be (jún. 10., d.u. 14:00)

 

Az alábbiakban az MTVA hivatalos állásfoglalását közöljük, amit a Dunaszerdahelyi.sk-nak küldtek meg:

 

“Az M4 csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi szerződéseinek értelmében közvetítheti a nemzetközi sporteseményeket.

Hírdetés

 

Így a Foci Eb-t a svájci székhelyű UEFA, az Olimpiát pedig a szintén svájci Lagardere Sports Geneva SA által megszabott feltételek mellett értékesítették az MTVA-nak, mely feltételek értelmében nincs jogunk Magyarország területén kívülre közvetíteni az Európa Bajnokság mérkőzéseit.

 

Tehát hiába magyar vonatkozásúak egyes meccsek, a jogok tulajdonosai külföldiek, akik ezeket a jogokat csak az adott ország – jelesül: Magyarország – területére értékesítették. A külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország vásárlója csak az ország határán belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is.

 

Ugyanezek a jogok vonatkoznak az on-line ( m4sport.hu) adásaira is.

 

A magyar közmédia és Magyarország Kormánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is nézhetőek legyenek a legfontosabb magyar érdekeltségű sportesemények: épp a héten érkezett meg a szlovák fél elutasító válasza a bilaterális megállapodásra, pedig az UEFA beleegyezett volna, amennyiben a szlovák partnereink is aláírják a megegyezést.

 

Köszönjük érdeklődését és megértését.”

 

Dunaszerdahelyi.sk, Körkép.sk

Nyitókép: maszol.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »