Ezért nem érdemes kihagyni a reggelit

Ezért nem érdemes kihagyni a reggelit

Nem véletlenül tartják a reggelit a legfontosabb étkezésnek: ezzel indul a nap, és létfontosságú tápanyagokat juttathatunk vele szervezetünkbe, amelyek feltöltenek energiával. Persze csak akkor, ha nem olyan ételeket eszünk, amelyek üres kalóriákat tartalmaznak.

Sokan hajlamosak kihagyni a reggelit, mert rohannak és nem szánnak időt a napindító étkezésre, mások azt hiszik, hogy visszavághatják kalóriabevitelüket, ha délben esznek először, megint mások pedig igyekeznek gyorsan túlesni rajta, ezért csak „bedobnak” valamit: egy kis édes péksüteményt, esetleg cukros reggelizőpelyhet. Utóbbi biztosan nem szerencsés, mert a reggelinek éppen az a lényege, hogy értékes tápanyagokhoz juttassa szervezetüket. Ám a sok cukor nem tartozik ezek közé – írja a Házipatika.com.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya rávilágít, miért rossz ötlet huzamosabb ideig lemondani a reggeliről – írja a healthline.com. A szakemberek egy évente végzett amerikai egészségügyi és táplálkozástudományi felmérés, a National Health and Nutrition Examination Survey 2005 és 2016 közötti eredményeit vették alapul, amely közel 31 ezer felnőtt adatait tartalmazza.

Megállapították, hogy a reggelit kihagyóknak általában más volt a tápanyagprofiljuk, mint azoknak, akik rendszeresen reggeliztek. Előbbiek számos kulcsfontosságú tápanyagból, például rostokból és nyomelemekből (cink, magnézium) észlelhetően kevesebbet vittek be a szervezetükbe, mint azok, akik nem mondtak le a napindító étkezésről. 

Hírdetés

A legnagyobb különbség a folsav, a kalcium, a vas, valamint az A-, B1-, B2-, B3-, C- és D-vitamin bevitelében mutatkozott. Azt is kiderítették, hogy a reggelit kihagyók étrendje általában kevésbé egészséges ételeken alapult: többet nassoltak, így nagyobb mennyiségű szénhidrátot – többek között cukrot – és zsírt fogyasztottak, mint azok, akik reggeliztek. 

Noha sokan úgy vélik, hogy a reggelit könnyű pótolni más étkezésekkel, a kutatók szerint nem így van. Ez természetesen csak a tápanyagokban gazdag reggelire igaz: nem mindegy ugyanis, hogy milyen ételek kerülnek tányérunkra.

Reggelire érdemes alacsony cukortartalmú élelmiszereket fogyasztani. Ha valakinek müzlivel indul a nap, szerencsés cukormenteset választani, és ha túl száraznak tűnik, gyümölcsökkel feldúsítani. A zabkása is jó választás, mert amellett, hogy jóllakottság érzést biztosít, remekül variálható alapanyag: különféle magokkal, dió- és mogyorófélékkel, gyümölcsökkel lehet felturbózni.

A teljes kiőrlésű péksütemények, natúr joghurtok, sovány felvágottak, a tojás, a sajtok, valamint a zöldségek és gyümölcsök is megfelelő napindítók. A magas rosttartalmú és fehérjét tartalmazó ételek ráadásul segítenek kordában tartani a vércukorszintet.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »