Ezért mondhatott le Zoltai Gusztáv

Ezért mondhatott le Zoltai Gusztáv

Véget ért a BZSH-Mazsihisz átvilágítása, a Szombat.org portál szerint a hitközség életét az elmúlt időszakban több kínos gazdasági ügy is beárnyékolta. Ez állhat Zoltai lemondásának a hátterében. Ezzel szemben Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: Zoltai a Szabadság térre tervezett emlékművel indokolta a lemondását, azzal, hogy az ügy mentálisan rendkívül megterheli.

Több hónapja folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével, a Szombat.org információi szerint, többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása állt az ellenőrzés középpontjában. A BZSH-Mazsihisz legfelsőbb vezetői már áttekintették az átvilágítás eredményét, erről április 13-án vasárnap tájékoztatják a vezetőséget.

A vizsgálatot a tavaly megválasztott Mazsihisz-elnök, Heisler András kezdeményezte azzal a céllal, hogy az eredményeket a közvélemény is megismerheti majd. „Éveken át újabb és újabb ügyek, köztük bűncselekmények kavarták fel a hitközségre figyelő közvéleményt. Elsősorban a Kozma utcai temetői visszaélések vetettek árnyékot a hitközség vezetésére. Miközben voltak, akik átvilágítást követeltek a hitközségben, a vezetéshez lojális mamelukok és a hitközségi vezetés által, az érdekszövetségek révén irányított »közgyűlési szavazógép« elhárította a gazdasági vizsgálatot” – írja a Szombat.org.

Ki a felelős?

Hírdetés

A lap szerint Heisler a napokban lemondott Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját már korábban is távozásra szólította fel, de ez hatalmi harcokhoz vezetett a vezetők között, ami Heisler háttérbe szorításához vezetett. Azonban tavaly Heisler mögé állt két korábbi vezető, Feldmájer Péter és Tordai Péter is, aki így újra elnöki pozícióba kerülhetett, és megindulhatott a gazdasági átvilágítás is.

A portál szerint az átvilágításnak két tétje volt; az egyik az „átlátható gazdasági-döntéshozatali-ügyviteli viszonyok megteremtése”, a másik pedig, hogy a kínos ügyekben megállapítható-e a legfelsőbb vezetők, köztük Zoltai bárminemű felelőssége.

Heisler ezzel indokolt

Heisler április 9-én arról beszélt, hogy Zoltai lemondása a német megszállási emlékmű és a körülötte kialakult anomáliák miatt történt. Mint hozzátette, Zoltai azzal indokolt, hogy nem akarja folytatni közéleti munkáját, mert mentálisan rendkívül megterheli. A Mazsihisz elnöke szerint Zoltai lemondása nagyon erős jelzés, mint mondta, Zoltai 79 éves, holokauszttúlélő, érthető az érzékenysége az emlékmű ügyében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »